60 Yıllık İzmit C Tipi Cezaevi'nin Yıkımına Başlandı - Son Dakika
Güncel

60 Yıllık İzmit C Tipi Cezaevi'nin Yıkımına Başlandı

60 Yıllık İzmit C Tipi Cezaevi\'nin Yıkımına Başlandı

İzmit'in Serdar Mahallesi'nde D-100 Karayolu kenarında 1955 yılında yaptırılan ve birkaç ay önce boşaltılan İzmit C Tipi Cezaevi'nin yıkımına başlandı.

04.04.2015 15:24

İzmit'in Serdar Mahallesi'nde D-100 Karayolu kenarında 1955 yılında yaptırılan ve birkaç ay önce boşaltılan İzmit C Tipi Cezaevi'nin yıkımına başlandı. Yıkımın tamamlanmasının ardandan 11 dönümlük alana okul yapılacak.

Geçtiğimiz yıl, kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü konulduğu için isyan çıkan, koğuşları ateşe verilen İzmit C Tipi Cezaevi, buradaki mahkumların Kandıra T Tipi ve Düzce cezaevlerine dağıtılmasının ardından içi de boşaltıldı. Daha önce aralarında Yılmaz Güney'in de bulunduğu birçok ünlünün kaldığı, 12 Eylül döneminde bazı idamların da gerçekleştirildiği İzmit C Tipi Cezaevi'nin yıkımı sembolik bir törenle gerçekleştirildi. Yıkım törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 1990'lı yıllarda Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunan şu an Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük de katıldı. İş makinesi ile duvarlara ilk kepçe darbesi vurulmadan önce yıkıma katılanlar cezaevinin içini gezdi.

Yıkım sırasında kepçeyi kullanan Bakan Fikri Işık duvara birkaç darbe vurmasına rağmen yıkmayı başaramadı. Daha sonra gelen görevliler yıkımı başlatırken, Bakan Fikri Işık şunları söyledi:

"Çağın şartlarına uygun olmayan bir binaydı ve bir an önce yıkılması gerekiyordu. Bazı sebepler, ihtiyaçlar nedeniyle boşaltılması ve yıkımı gecikti. Az cezaevi çok eğitim yuvası olsun gayreti içindeyiz. Cezaevine giden yolları ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz.  Buraya okul yapılacak ve İzmit Lisesi, Gazi Lisesi ve Kız Meslek Lisesi taşınacak." - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 60 Yıllık İzmit C Tipi Cezaevi'nin Yıkımına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement