759 Yıllık Mevlevihane, Aslına Uygun Hale Getiriliyor - Son Dakika
Yerel

759 Yıllık Mevlevihane, Aslına Uygun Hale Getiriliyor

Anadolu'da 1255 yılında yapılan Antalya Mevlevihanesi'nin aslına uygun hale getirilmesi için restorasyon çalışması yürütülüyor

16.10.2014 11:40  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da bulunan mevlevihane, aslına uygun olarak restore ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Valiliğinin destekleriyle restorasyon çalışmalarına başlanılan Antalya Mevlevihanesi'nde, geçtiğimiz dönemlerde tahrip olan bölümler yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Kayıtlarda 1255 yılında yaptırıldığı bildirilen mevlevihanenin bugüne kadar geçirdiği restorasyonlarda orijinal yapısından uzaklaştığı, bazı bölümlerinin zarar gördüğü belirlendi. Son olarak bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmaları sırasında sıva ile kapatılmış halde bir de kitabe bulundu.

ÇALIŞMALAR BÜYÜK ORANDA TAMAMLANDI

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, mevlevihanenin aslına uygun şekilde restore edilerek, kurulduğu dönemde olduğu gibi yine yerli ve yabancı misafirlerini ağırlayacağını bildirdi.

Binanın hem bir müze hem de kültürün devam ettiği yaşayan bir mevlevihane olacağını dile getiren Acar, restorasyon çalışmalarının bitmesinden sonra mevlevi kültüne uygun etkinlikler yapılacağını bildirdi.

Mevlana'nın öğretilerinin tüm dünyayı etkilediğini, insanlığı barışa ve huzura davet eden mesajının hemen hemen herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Acar, mevlevihanenin aslına uygun şekilde hayat bulması için Akdeniz Üniversitesiyle ortak bir çalışma yapılacağını kaydetti.

Acar, "Burası yaşayan bir müze olacak. Hem mevlevi kültürüne ait eserler sergilenecek hem de Mevlevi yaşamı yerli ve yabancı misafirlerimizin ilgisine sunulacak" dedi.

Kaleiçi'nin giriş kısmında bulunan mevlevihanenin duvarlarının son zamanlarda su almaya başladığını belirten Acar, restorasyon kapsamında mevlevihanenin bazı duvarlarının sökülerek orijinal dokusunun gün yüzüne çıkartıldığını anlattı.

Acar, 2015 Ocak ayında bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını, taş duvarların sağlamlaştırıldığını, çatı ve kiremitlerin onarıldığını, çevre düzenlemelerinin ise devam ettiğini söyledi.

Çalışmalar sonucunda mevlevihanenin Yivli Minare Külliyesi'nin bir unsuru gibi olacağını ifade eden Acar, mevlevihaneyi, Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi, kente gelen yerli ve yabancı misafirlerin gezip görebilecekleri güzel bir yer, buluşma noktası haline getirmek istediklerini dile getirdi.

ANTALYA MEVLEVİHANESİ

Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi'nde kubbe ve tavan sistemi kullanılmıştır. Enine dikdörtgen planlı olan mevlevihanenin iç kısmında basamaklı yükseltileri vardır.

Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere 4 mekan bulunmaktadır. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı da bulunmaktadır.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 759 Yıllık Mevlevihane, Aslına Uygun Hale Getiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement