Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı

Aa Haber Akademisi\'nde Mezuniyet Heyecanı

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk: (1) "Bizim ilk yıllarda en çok ürettiğimiz şey yerel haberdi.

06.06.2014 20:10

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Bizim ilk yıllarda en çok ürettiğimiz şey yerel haberdi. 2 yıl içerisinde o haberleri daraltıp, ulusal haberleri artırdık ve 3. yılımızda da ulusal haberleri biraz daha daraltıp, uluslararası haberlerimizi artırmaya başladık" dedi.

"AA Haber Akademisi Foto Muhabirliği ve Kameramanlık Eğitim Programı" mezunları, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Fotoğraf muhabirliği eğitimi için seçilen 41 adaydan 30, kameramanlık için ise AA bölge müdürlüklerinden katılan 40 kişi teorik ve uygulamalı eğitimin ardından, sertifikalarını almanın mutluluğunu yaşadı.

Sertifika töreninde, akademiden mezun öğrencilerin, eğitim gördükleri dönemdeki çalışmalara ilişkin hazırladıkları film ve multimedya gösterimi yapıldı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk, törende, haber akademisinin mezuniyet törenlerinde çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Kurumdaki yaş ortalamasının son 3 yılda çok gençleştiğini, yabancı dil bilen insan kaynağı sayısının da değiştiğini belirten Öztürk, "6 dönem boyunca akademide açtığımız branşlara 5 bin kişi müracaat etti. Bunların içerisinden 3 bin kişi yazılı sınav ve mülakatlara katıldı. Bu 3 bin kişiden 250 kişi akademide eğitim görmeye hak kazandı. Bunların içinden de 120 kişi istihdam edildi. Başvuruya göre kıyaslayacak olursak 5 bin kişiden 120 kişi akademiden mezun olabilmiş ve istihdam edilmiş" değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, AA'nın başarısı ve kalitesinin gittikçe arttığını belirterek, "Şu anda kanaatime göre ajansın, uluslararası etkinliği, Türkiye içerisindeki etkinliği bizim, gerçekte olduğumuz etkide değil. Neden? Ajansa aldığımız genç arkadaşlarımızın 5 sene sonra tecrübe kazandığını, birikimlerini arttırdığını, mesleki kariyerlerini yükselttiğini düşünürsek işte o zaman AA'nın gerçek uluslararası etkisi o zaman fark edilecektir" ifadesini kullandı.

AA'nın geleceğini inşa ettiklerine işaret eden Öztürk, kendilerinden sonra kurumu yönetecek, dik tutacak, sancağı dünyanın dört bir tarafına gidecek bir kuşak yetiştirdiklerini kaydetti.

Akademiden ders almanın gelecekte 'AA'da yönetici olmak' anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, kurumu gelecekte yetişen genç gazetecilere emanet edeceklerini söyledi.

Öztürk şöyle konuştu:

"O zaman bir gelenek oluşuyor. Bu şu demektir 'AA'nın bir gazetecilik geleneği vardır.' Biz, bunun içerisine bir uluslararası vizyon ekledik. Biz, 95 yıllık geleneğimizi silmedik, silmek de istemedik. Türkçe haber kurgu yapımız, 95 yıldır aynıdır ve hatta kendi aramızda da tartışıyoruz, değiştirsek mi, değiştirmesek mi, güne uyarlasak mı, uyarlamasak mı diye. Elimiz bir türlü varmıyor bunu değiştirmeye. Yeni alacağımız insanlara, 100. yıl vizyonu ve uluslararası vizyonu öğretmezseniz o gelenek, ikisi birlikte buluşarak devam etmez. 3 yıldan beri üzerinde durduğumuz konu, habere bakarken yerel bakmayacaksınız. Bizim ilk yıllarda en çok ürettiğimiz şey yerel haberdi. 2 yıl içerisinde o haberleri daraltıp, ulusal haberleri artırdık ve 3. yılımızda da ulusal haberleri biraz daha daraltıp, uluslararası haberlerimizi artırmaya başladık. Bence bu akademide okuyan arkadaşlarımızın en büyük avantajı, Türkiye'nin en seçkin habercilerinden ders almasıdır."

"Hepsi bu ülkenin en seçkin habercileri olacak"

Türkiye'de ingilizce haber yazabilen insan kaynağının yok denecek kadar az olduğuna değinen Öztürk, İngilizce enerji haberleri yazabilen insan kaynağının ise olmadığına dikkati çekti.

Öztürk, Türkiye'de başbakanı Türkçe dinleyip, doğrudan İngilizce haberini yazabilecek diplomasi muhabirinin de olmadığını belirterek, "Ama bu kurum da vardır. İddia ediyorum, 5 sene sonra diplomaside, enerjide, Arapça'da çalışan arkadaşlarımızın hepsi bu ülkenin en seçkin habercileri olacaktır. Türkçe departmanımızda çalışan arkadaşlarımız, 5 sene sonra bu ülkenin herhangi bir gazetesinde iddia ediyorum en iyi gazetelerinde rahatlıkla editörlük yapabilecek ve yaptığında da çok şaşkınlıkla 'bu kadar mı basitmiş bu gazetecilik' diyecek insanlar yetişiyor şu anda."

Daha önce kurumda Samsun Bölge Müdürlüğü yapmış birisinin, iki sene çalıştıktan sonra Yeni Şafak gazetesinin haber müdürü olarak transfer olduğunu anlatan Öztürk, ajansta çalışan ve diğer kurumlara gidenlerin yakaladıkları kaliteyi orada yaşatacaklarını söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement