Aa'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında - Son Dakika
Yerel

Aa'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında

Aa\'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında

Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Büyüktimur: "Anadolu Ajansının Kürtçe yayını çözüm sürecine, barışa, huzura ve kimliklerin zenginliğine büyük katkı sunmuştur" Haber Diyarbakır Koordinatörü Zilan: "Devlet eliyle Kürtçe haber yapılması halkta sempati oluşturuyor" Tigris Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni.

01.09.2014 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da yayın yapan medya kuruluşu temsilcileri, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayın yapmasının çözüm sürecine ve Kürtçe haber sunumuna önemli katkı sağladığını vurguladı.

İl merkezindeki medya kuruluşu temsilcileri, AA'nın Kürtçe yayına başlamasının 1. yılını değerlendirdi.

Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, AA'nın Kürtçe yayın yapmasıyla büyük bir eksikliğin giderildiğini belirterek, "Kürtçe haberler, Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve özgürlükler açısından güçlü olduğunu dünyaya göstermiştir" dedi.

AA'nın bu sayede haberlerini daha geniş kitlelere ulaştırdığını ifade eden Büyüktimur, şunları söyledi:

"AA'nın bu yayını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Kürtçe'nin yaygın olarak konuşulduğu bölgelerde gazete ve diğer yazılı medyada çok farklı bir hava estirdi. Okuyucu sayısını arttırdı. Gazetelere verimlilik getirdi ve haberlere ulaşma noktasında da büyük bir imkan sağladı. AA'nın Kürtçe yayını çözüm sürecine, barışa, huzura ve kimliklerin zenginliğine büyük katkı sunmuştur."

"Kürtçe haber dilinin gelişmesine büyük katkı sundu"

Nubihar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik ise AA'nın Kürtçe yayın yapmasıyla habercilik alanında bir yeniliğe imza attığını bildirdi.

"AA'nın Kürtçe haber yayını, Kürtçe haberciliğin gelişmesine büyük katkı sundu" diyen Çevik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de Kürtçe habercilik alanında çalışmalar pek yapılmamıştı. Sadece lokal çalışmalar olmuştu. Bazı özel çıkan gazete ve dergiler vardı. AA'nın geniş bir coğrafyaya hitap eden sunumu Kürtçe haberciliğin gelişmesi için önemli bir adım oldu."

Haber Diyarbakır Sitesi Koordinatörü Sıdkı Zilan da AA'nın yayın yaptığı diller arasına Kürtçe'yi katmasının haberciliğe kalite getirdiğini söyledi.

AA'nın Kürtçe yayının ülkede normalleşmeye hizmet ettiğini anlatan Zilan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet eliyle haberlerin Kürtçe yapılması halkta sempati oluşturuyor. Normal şartlarda Anadolu'nun herhangi bir ilinde televizyonda Kürtçe haber izleyen biri çekinebilir. Devletin ajansı Kürtçe haberi verdiği zaman herkes rahatlıkla izleyebiliyor ve normal karşılanıyor."

"Türkçe anlamayan insanlar için alternatif oluştu"

Tigris Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehdi Tanaman da kendi gazetelerinde de Kürtçe sayfanın bulunduğunu, AA Kürtçe haberlerinin bölge medyası için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.

AA'nın Kürtçe haberleri sayesinde gazetecilik açısından daha geniş kitlelere ulaşma şanslarının oluştuğunu kaydeden Tanaman, "En azından Türkçe anlamayan insanlar için alternatif oluştu. Ülkede ve dünyada olup bitenler bu şekilde daha iyi anlaşılıyor. Gazetecilik mesleğine katkı sundu" diye konuştu.

AA'nın Kürtçe haberleri yayınlanmasıyla ön yargıların yıkıldığını belirten Tanaman, şöyle devam etti:

"Etnik bir milletin diliyle yayın yapılırsa 'ülke bölünür' düşüncesi vardı. Herkes Kürtçe yayın yapan televizyon, gazete ve radyoları gördü ama ülke de bölünmedi. Bu anlamda o ön yargıların kırılması noktasında AA'nın Kürtçe haber servisi çok iyi bir hizmet oldu. AA, çözüm sürecinde ortak dilin oluşmasına katkısı sunmuştur."

"AA'nın yaklaşık 100 yıllık tecrübesi var"

Diyarbakır Medya Mensupları Derneği Başkanı Mahmut İrtem ise AA'yı Kürtçe yayına başlamasının 1. yıl dönümü nedeniyle kutladığını söyledi.

İnsanların kendini rahat ifade edebilmesi için AA'nın önemli bir hizmeti hayata geçirdiğini belirten İrtem, şöyle devam etti:

"AA'nın ülkemizde on yıllarca yasaklı olan ve yaşam alanında tecrit edilen Kürt dilini basın dili olarak yayın hayatına geçirmesini güzel ve olumlu buluyoruz. AA'nın yaklaşık 100 yıllık tecrübesi mevcut. Kürtçe'de ve diğer alanlarda AA'nın medya kuruluşlarına öncülük yapıp daha kaliteli basın mensuplarının yetiştirilmesini talep ediyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aa'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement