ABD'de Hatalı İnfazları Sorguluyor - Son Dakika
Güncel

ABD'de Hatalı İnfazları Sorguluyor

NEW ABD'de Nevada eyaleti, olası yanlış infazlarının ortaya çıkarılması konusunda mahkemelerin ayrılmasına izin veren ikinci eyalet olurken, görgü tanıklarının dinlenmesi konusunda yeni yazılı kurallar içeren bir kararı kabul etti.

02.04.2015 18:14

NEW ABD'de Nevada eyaleti, olası yanlış infazlarının ortaya çıkarılması konusunda mahkemelerin ayrılmasına izin veren ikinci eyalet olurken, görgü tanıklarının dinlenmesi konusunda yeni yazılı kurallar içeren bir kararı kabul etti.

ABD'nin Nevada eyaletinde "soygun" ve "cinsel taciz" suçu nedeniyle idam cezasına çaptırılan ve 21 yıl cezaevinde kaldıktan sonra cezası infaz edilen Nolan Klein'in infazdan sonra kardeşinin verdiği adalet mücadelesinde önemli bir adım atıldı.

İnfazından önce yıllarca suçsuz olduğunu iddia eden Klein'in ölümünden sonra suçsuzluğu konusunda kız kardeşi Tonja Brown tarafından verilen mücadelede Klein lehine bir sonuca varıldı.

Nevada Eyalet meclisinde Demokrat ve Cumhuriyetçilerin desteğiyle  Klein'in olası hatalı infazının ortaya çıkarılmasını isteyen bir tasarı kabul edilirken, Nevada, ABD'de olası yanlış infazlarının ortaya çıkarılması konusunda Teksas eyaletinden sonra mahkemelerin ayrılmasına izin veren kararı kabul eden ikinci eyalet oldu. Tasarıda, görgü tanıklarının suçluyu teşhis etme prosedürleri konusunda yeni yazılı kurallar da yer alıyor.

Klein, Carson City cezaevinde Eylül 2009'daki infazına kadar yıllarca hakkındaki 1988 yılında Nevada'nın Sparks kentinde bir ayakkabı mağazasındaki soygun ve cinsel taciz suçunu işlemediğini ve delil olarak mahkemeye sunulan fotoğraflarda şahitlerin "yanlış teşhis" yapmaları sonucunda ceza aldığını iddia etmişti.

Tasarının çıkması konusunda büyük mücadele veren Klein'in kardeşi Tonja Brown, tasarıyla ilgili açıklamasında "şayet böyle bir karar tasarısı önceden kabul edilmiş olsaydı Nolan Klein ve onun durumundakiler, davalarının duyulmasını sağlamış olurlardı" diye görüş bildirdi.

Davalara idam cezasını veren mahkeme dışında ayrı bir mahkemenin bakması, hakimlere var olan tüm delilleri detaylı bir şekilde inceleme imkanı verecek.

ABD'de bugüne kadar 329 idam mahkumunun ortalama 14 yıl hapis yattıktan sonra DNA testi ile temize çıktığı belirtildi. 2014 yılına ait bir rapora göre ise, DNA delilleri sonucu tespit edilen 318 haksız mahkumiyetten yüzde 72'ne şahitler neden oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de Hatalı İnfazları Sorguluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement