ABD Kongresi'nde IŞİD'le İlgili Dört Senaryo - Son Dakika
Dünya

ABD Kongresi'nde IŞİD'le İlgili Dört Senaryo

ABD Kongresi\'nde IŞİD\'le İlgili Dört Senaryo

Sünni, Şii ve Kürtler federasyonlara bölünür. IŞİD, Bağdat'ı ele geçirirse İslam devleti kurulur. Uzun süreli iç savaş çıkar. Irak, 2013 öncesine döner.

06.07.2014 11:27  Güncelleme: 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta ilerleyişi sürerken, ABD Kongresi Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan raporda, ülkenin geleceği masaya yatırıldı.

17 sayfalık rapora imza atan uzmanlar dört farklı senaryo çizdi:

1- BAĞDAT DÜŞERSE:

Maliki hükümetinin devrilmesine ve IŞİD'in uzun süredir hayal ettiği İslam devleti kurma girişiminde bulunmasına neden olabilir. Bağdat'ın tamamen işgal edilmesi pek mümkün görünmese de, kentin bir bölümünün ele geçirilmesi ya da kentte kuşatma yaşanması daha büyük olasılık olarak değerlendiriliyor. Bağdat'ın özellikle batı ve kuzey kesimlerinde Sünni nüfus yoğunluklu olarak yaşıyor. Böyle bir durumun yaşanması İran'ın bölgeye müdahale etmesiyle sonuçlanabilir.

2- IRAK’IN BÖLÜNMESİ:

IŞİD'in Bağdat'ı ele geçirme konusunda başarısız olmasına karşın, Merkezi hükümete bağlı güçler ile Maliki'nin destekçilerinin örgütü püskürtememesi durumunda ayrışma ortaya çıkabilir. Sünni, Şii ve Kürtler gibi ana unsurlar kendi bölgelerinde federasyon ve askeri yapılar oluşturabilir.

3- UZUN SÜRELİ İÇ SAVAŞ:

Irak'ta IŞID kaynaklı mevcut durumun devam etmesi durumunda, Kürt Bölgesel Yönetimi, Sünni aşiretleri ve Maliki Hükümeti ile Şii milis destekçilerinin etkilerini artırmak için, kendilerine bağlı ait askeri unsurları kullanarak, uzun süreli iç savaşa neden olabilecek güç mücadelesi yapabilirler.

4- 2013 ÖNCESİNE DÖNÜŞ:

Irak Hükümeti; ordunun, Şii militanlarının, dış aktörlerin ve IŞİD'e karşı duran Sünni unsurların yardımıyla, örgütü geri püskürterek kaybettiği alanları geri kazanabilir. Bu Sünniler ile Şiiler arasındaki mevcut krizi yumuşatır ancak uzun soluklu bir çözümü beraberinde getirmez. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya ABD Kongresi'nde IŞİD'le İlgili Dört Senaryo - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • suyb bın salih: Suriye'de hiç bir grubun yanında değiliz. Bilinçli bir Müslüman veya örgüt fitneden uzak durur. Aşağıdaki iki Ehli sünnet hadisi bize ışık tutar.Fitne zamanı evlerinizden ayrılmayın! Oklarınızı kırın, yaylarınızı kesin! Adem aleyhisselamın oğlu Habil gibi olun! (Ebu Davud, Tirmizi)Kıyamet yaklaştıkça fitneler çoğalır. Böyle zamanlarda kenarda kalan, ileri atılandan, oturan ayakta olandan, ayakta olan, yürüyenden, yürüyen de, koşandan hayırlı olduğu için evinizde oturun, fitneye karışmayın! (Ebu Davud) 15 0 Yanıtla
    rıza gül: işit ıyı tanıyın kım oldunu bılın oyle yorum yazın kımseyı tanımatan yorum yapmayın bunlar allahın askerlerı ne yuzel yapıyorlar kaholzun amarıka 0 0 riza gul: kımseyı tanımadın yargılamayın cunku işit alahın askerlerı kaholzun amarıka 0 0 Cybr: Rıza Efendi senin gibi insanlar oldukça bu böyle devam eder IŞİD orda kiminle savaşıyor sanıyorsun harici selefi bir düşünceye sahip örgüt sünni, şia, , Kenya, Somali fark etmez öldürürler aç kitap aç internetten iyice araştır öğren neyin ne olduğunu harici isen sorun yok ama değilsen sorun var kardeşim ABD orda iken senin savunduğun bu güya islam ordusu ne oldu da ABD ordan çekildi ortaya çıktı cahil cahil konuşmayın işin aslnı öğrenin 0 0

Advertisement