ABD, Türkiye'nin Suriye'ye Müdahele İddiasını Cevaplamadı - Son Dakika
Güncel

ABD, Türkiye'nin Suriye'ye Müdahele İddiasını Cevaplamadı

ABD, Türkiye\'nin Suriye\'ye Müdahele İddiasını Cevaplamadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Rusya'nın, Türkiye'nin Suriye'ye müdahaleye hazırlandığı yönündeki açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.

05.02.2016 11:22  Güncelleme: 12:15

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Rusya'nın, " Türkiye'nin Suriye topraklarında aktif eylemler gerçekleştirmek için gizli hazırlık içinde bulunduğunu gösteren işaretler olduğu" yönündeki açıklaması ile ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.

"YORUMLARI TEYİT EDEBİLECEK DURUMDA DEĞİLİM"

Kirby, "Türkiye'nin askeri hareketlerine ilişkin Rusya'nın yorumlarını gördüm. Türkiye'nin askeri operasyonlarına ilişkin şu yada bu değerlendirmeyi yapacak durumda değilim, o yüzden Rusya'nın yorumlarını teyit edecek durumda da değilim.

"TÜRK YETKİLİLERLE KONUŞMANIZI ÖNERİRİM"

Türkiye, IŞİD'e karşı mücadelede önemli bir ortak olmayı sürdürüyor, koalisyonun askeri operasyonlarında yer almaya devam ediyorlar ve onların bu işbirliklerinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin, kendi topraklarında ne yaptığına yada ne yapacaklarına ilişkin Türk yetkililerle konuşmanızı öneririm" diye konuştu.

ISRARLI SORULARA KARŞI CEVAP VERMEDİ

Kirby, sorunun "Rusya'nın gördüklerini siz de görüyor musunuz yoksa görmüyor musunuz. Aynı görüşte misiniz araştırmakta mısınız" diye yinelenmesine karşı da, "Hayır, hiçbiri" değerlendirmesini yaptı.

"SINIRI DENETİME ALMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞIYORLAR"

Amerikalı gazetecinin, "Yani Türklerin ne yaptığı sizin umurunuzda değil mi" diye sorusunda ısrar etmesi üzerine Kirby, "Umurumuzda değil demedim. Koalisyonda önemli bir ortak olan Türkiye ile, Suriye'de IŞİD'in peşinden gitmeyi sürdürüyoruz. Biliyoruz ki Türkler 98 kilometrelik sınırı denetim içine almak için çok uğraşıyorlar. Türk sınırındaki hareketliliğin kaynağı budur yada başka bir şeydir de demiyorum. Ben kesinlikle burada kalkıp Türkler herhangi bir gün o sınırda ne yaptığına ilişkin konuşmayacağım.

"DOĞRU YADA YANLIŞ DİYECEK DURUMDA DEĞİLİM"

Rusların yorumunu onaylamak yada reddetmek, tartışmak durumunda değilim. Ama biliyoruz ki bu sınır bölgesini denetim altına almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Rusların açıklamalarını gördüm ve doğru yada yanlış diyecek durumda değilim" dedi.

TOPU NATO VE TÜRK YETKİLİLERE ATTI

Kirby, Rusların Türkiye'nin gelecekte Suriye'yi işgal edeceği senaryoları konusunda spekülasyon yapmayacağını belirtti ve "Ruslar ne isterlerse söylesinler, kendi aktiviteleri ile ilgili konuşmaları gereken Türkler. Bunu ben yapmayacağım" diye konuştu.

Kirby, başka bir soru üzerine NATO üyesi olan Türkiye'nin iddia edilen Suriye askeri hareketliliği ile ilgili NATO'ya bilgi verilip verilmediği konusunda da NATO yetkililerinin konuşması gerektiğini belirtti.

"SİYASİ ÇÖZÜM İNANCIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Kirby, ABD'nin Türkiye'ye, Suriye'ye direkt olarak saldırmama konusunda bir uyarısı olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta da, "Suriye'de askeri bir çözüm olmayacağına ilişkin inancımızı sürdürüyoruz. Terörden filan bahsetmiyorum, Suriye'deki iç savaştan bahsediyorum. Biz bunun siyasi bir yolla çözülmesi gerektiğine inancımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD, Türkiye'nin Suriye'ye Müdahele İddiasını Cevaplamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • TC: Turkun gücünü göreceksiniz 3 14 Yanıtla
  • Kemal OY: Ben bizim bizden başka dostumuz olmadığına inananlardanım Allah Devleti yönetenlere yardım etsin 1 6 Yanıtla
  • YHTH: GELIYORUZ GUMBUR GUMBUR 0 1 Yanıtla
  • Hanzala: Alçak rus, sen suriye de ustelik taaa nereden gelip katliam yaparken iyide, Türkiye komşusu olan bu ülkeye insanı amaçlı girse niye haber olsun. 3 milyon insan bu ülkeye sığındı ve gelmeye devam ediyorlar. 0 0 Yanıtla
  • KMRY: Gönüllü turk milliyetçilere sınırları AC bak o zaman bir ülke daha nasıl kurulur.turk şafaşa hazır emir bekler kırolar sonunuz gelecek. 0 0 Yanıtla
  • Tarafsiz: Susmak onaylamaktir RTE nereye gidiyorsa orasi karisiyor orta amerikayi karistirdi sira Afrika kitasinda Türkiyeyi ne hale getirdigi zaten ortada 0 0 Yanıtla

Advertisement