ABD ve Rusya'nın, Suriye'de "İki Bölge İçin" Uzlaşması - Son Dakika
Güncel

ABD ve Rusya'nın, Suriye'de "İki Bölge İçin" Uzlaşması

Bayırbucak Haber Ajansı Genel Koordinatörü Saadettin Molla, ABD ve Rusya arasında varılan "Lazkiye'nin kuzeyi ve Doğu Guta'da çatışmaların durdurulması" yönündeki anlaşmanın Beşşar Esed'i kurtarmak için yapılan bir operasyon olduğunu, bugüne kadarki tüm anlaşmaların muhalifleri durdurmak için yapıldığını belirtti.

30.04.2016 16:19

Bayırbucak Haber Ajansı Genel Koordinatörü Saadettin Molla, ABD ve Rusya arasında varılan " Lazkiye'nin kuzeyi ve Doğu Guta'da çatışmaların durdurulması" yönündeki anlaşmanın Beşşar Esed'i kurtarmak için yapılan bir operasyon olduğunu, bugüne kadarki tüm anlaşmaların muhalifleri durdurmak için yapıldığını belirtti.

Molla, anlaşmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 ay önce Rusya'nın DAEŞ bahanesiyle gelerek, Bayırbucak Türkmen köylerini vurmasının perde arkasının ortaya çıktığını savundu.

"Muhaliflerin üstün olduğu bölgelerde böyle bir anlaşma yapılması, son günlerini yaşayan Esed rejimi kurtarmak için yapılan son bir operasyondur." diyen Molla şunları kaydetti:

"Son bir haftada Lazkiye ile Doğu Guta'da muhalifler, üstün durumda ve 200'e yakın rejim askeri öldürüldü. Bu anlaşma yeni sınırların çizilmesi için başlangıç hamlesidir. Bu güne kadar yapılan tüm anlaşmalar muhalifleri durdurmak için yapıldı. Suriye'nin kuzeyinde PYD terör devleti kurulmak ve sahilde de Nusayri devleti kurulmak isteniyor. Türkmenler ve Suriye halkı üzerinden yapılan bu hamleler, Türkiye için de önemli bir tuzaktır. Eğer samimi olsalardı, uzlaşı için ilk olarak Halep'te sivil halka yönelik saldırıları durdurmak için anlaşırlardı. Halep'te 1 hafta da 500'ün üzerinde sivil halk katledilirken, Doğu Guta ve Lazkiye kırsalında ateşkes yapmak bir tiyatrodur."

Bu uzlaşıda Suriye halkının masada olmadığını da hatırlatan Molla, "Söz konusu ateşkes, Suriye'nin bölünmesi için yapılıyor. Suriye'nin yeni sınırlarının ABD ve Rusya tarafından çizilmesi ve Lazkiye'de yer alan Bayırbucak Türkmen bölgesinin kurulacak Nusayri devleti içerisinde yer alması için yapılan büyük bir komplodur. ABD, Suriye'de Rusya tarafından yapılan tüm katliamlara izin vererek adeta iki yüzlülük yapmaktadır." görüşünü dile getirdi.

Ateşkesin zamanlamasına dikkati çeken Türkmen gazeteci Molla, Lazkiye'nin kuzeyindeki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'ın zaten yüzde 85'inin rejim tarafından alındığını bu nedenle yapılan ateşkesin sadece rejimin işine yarayacağını vurguladı.

Molla, 5 yılda bir kez olsun Suriye halkı için iyilik yaparak sivil yerleşim bölgelerinde kalıcı ateşkesi uygulamanın acilen gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD ve Rusya, dün Suriye'de son günlerde çatışmaların artması üzerine "Lazkiye'nin kuzeyi ve Doğu Guta'da" çatışmaların durdurulması yönünde anlaşmaya varmış ancak sivil ölümlerinin her geçen gün arttığı Halep, anlaşma kapsamı dışında bırakılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD ve Rusya'nın, Suriye'de 'İki Bölge İçin' Uzlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement