Adalet Bakanlığı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Adalet Bakanlığı Açıklaması

"(Adana Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda) İddia edildiği gibi hiçbir hükümlü/tutukluya keyfi ceza verilmesi söz konusu değildir" "Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik'te belirtilen eşyaların dışındakilerin odalarda bulundurulması mümkün değildir" "Karataş ilçesinde kreş bulunmamaktadır.

04.08.2014 18:35

Adalet Bakanlığından, Adana Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hiçbir hükümlü veya tutukluya iddia edildiği gibi keyfi ceza verilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, bugün bir gazetede "Karataş çiçek açmaz" başlığıyla yayımlanan haberle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Haberde, Adana Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda koğuşlarda çiçek yetiştirmenin yasak olduğu, kurumun kreşinin kullanılmadığı, koğuşlarda hükümlü/tutukluların yemek yapmalarına izin verilmediği, tel örgülere pankart asılmasına hücre cezası, açlık grevine ise disiplin cezası uygulandığı, televizyon ve dolapların hükümlü ve tutuklu imkanlarıyla alındığı ve  suların neredeyse hep kesik olduğu iddialarının yer aldığı belirtilen açıklamada, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların kaldıkları odalarda bulundurabilecekleri eşyaların, "Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik"te açıkça ve ayrıntılı olarak belirtildiğine işaret edilen açıklamada, Yönetmenlik'te yer alan eşyaların dışındakilerin odalarda bulundurulmasının mümkün olmadığı bildirildi.

Karataş ilçesinde kreş bulunmadığı aktarılan açıklamada, "Karataş ilçesinde kreş bulunmamaktadır. Bu nedenle kurumda anneleriyle birlikte kalan çocukların bu ihtiyacını karşılamak için kurum bünyesinde kreş ve çocuk oyun parkı oluşturulmuştur" denildi.

Kurumda meydana geldiği ifade edilen su kesintilerinin, şehir şebekesindeki arızalardan kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, "Bu tür kesintiler sırasında hükümlü ve tutukluların su ihtiyaçları, kurumda bulunan 30 tonluk su deposundan karşılanmaktadır. Su kesintileri haricinde, her gün 07.00-19.00 saatleri arasında sıcak su verilmektedir" ifadesi kullanıldı.

-"Yemekler mutfak teşkilatından veriliyor"-

Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mutfak teşkilatı bulunduğu ve hükümlü/tutukluların yemeklerinin burada verildiği bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu nedenle kurumdaki odalarda bulundurulacak eşyalara ilişkin Yönetmelik gereğince odalarda yemek pişirilmesi uygun görülmemektedir. Bununla birlikte, odalarda pişirilmeden yenebilen gıda ürünlerinin bulundurulmasında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Kurumda kalan hükümlü ve tutuklular, ilgili Yönetmelik'in 9'uncu maddesinde belirtilen TV, buzdolabı vs. eşyaları kurum kantininden ücretlerini ödemeleri kaydıyla alabilmektedirler. Maddi durumu uygun olmayan hükümlü ve tutukluların bulunduğu odalara ise sosyal yardım kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel şahısların yaptıkları bağışlar sonucu TV ve buzdolabı verilmektedir.

Kurumda, sürekli olarak kuaför eğitim kursu faaliyeti yürütülmektedir. Başvuran tüm hükümlü/tutuklular, ücretsiz olarak saç kesimi ve diğer ihtiyaçlarını buradan karşılamaktadırlar. Ayrıca, talep edilmesi durumunda, kurum kantininden, makyaj malzemelerini de alabilmektedirler."

Hükümlü ve tutuklulara, 5275 sayılı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun"un 37 ila 44'üncü maddelerince disiplin cezası verildiği belirtilen açıklamada, verilen cezalara karşı, hükümlü ve tutukluların infaz hakimliklerine itiraz hakları bulunduğu hatırlatıldı. Verilen cezaların, infaz hakimliğinin kararı ve itirazı halinde ağır ceza mahkemesinin kararından sonra uygulandığı ifade edilen açıklamada, "İddia edildiği gibi hiçbir hükümlü/tutukluya keyfi ceza verilmesi söz konusu değildir" denildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adalet Bakanlığı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement