Adli Yıl Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Adli Yıl Açılış Töreni

Adli Yıl Açılış Töreni

Eskişehir’de adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, şehitler için ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

01.09.2015 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, şehitler için ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Adalet Sarayı önünde yapılan törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından konuşma yapan Başkan Rıza Öztekin, avukatlık mesleğinin demokrasi olmadan sürdürülemeyeceğine değindi. Öztekin, "Adli yıl ya da yargı yılı açılışında avukatların sorunları ortaya konur ve çözüm talep edilir. Birçok konumuz var fakat ulus devletin, kuvvetler ayrılığının, yargı bağımsızlığının yok edildiği ortamda hiçbir şey yokmuş gibi davranmak toplumsal ve meslekli sorunlarımızın ayrıntısına inmeyi doğru bulmuyoruz. Demokrasi olmadan avukatlığın bir anlamı yoktur. Bugünkü sistemin tersinde hak arama olgusu yoktur. Biz topluma bu konuda gerçekleri açıklamak zorundayız. Barolar hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmakla donatılmıştır" diye konuştu.

"ŞEHİT OLMAK İSTİYORSAN GİT SAVAŞ"

Konuşmasında ülke gündemine değinen Öztekin, şehit haberlerini eleştirdi. Ülkede kaos ortamı olduğunu ileri süren Öztekin, "Sadece baro olarak adli yıl açılışı yaptığımız bugünlerde şehit haberleri gelmeye devam etmektedir. Ülkemiz bugünlerde karmaşa kargaşa ve kaos ortamı vardır. Ülkemizin özellikle Güneydoğusunda devlet otoritesi kalmamıştır ve terör örgütü bu boşluğu doldurarak kan akıtmaya devam etmektedir. Ülke bölünmenin eşiğindedir. Ben vatan uğruna can veren şehitlerimizi rahmetle anıyorum, ailelerine ve tüm Türk ulusuna başsağlığı diliyorum ama her gün şehit haberleri gelmeye devam ediyor. Bugün de var, yarın da belki olacak. Bu konuda üzen görüntüler de var. Şehit cenazelerinde ailelerin acılarının yanmasına izin verilmeyecek düzeye girildi. 'Biz de şehit olmak istiyoruz' gibi sözler var. Şehit olmak istiyorsan git savaş. Tabloya baktığımızda çok da niyetleri yok" dedi.

"ŞEHİTLER İÇİN ULUSAL YAS İLAN EDEMİYOR MUSUNUZ?"

Öztekin, şehitler için ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini savundu. Öztekin, konuşmasının bir bölümünde, "Külliye, saray dedikleri yerde son derece mutlu bir tablo. Çağırdıkları yandaşlarıyla son derece mutlu bir tablo, aşağıda ise şehit cenazeleri. Geldiğimiz nokta bu. Yani çok da mutsuz bir tabloları yok. Tamam Esma'ya ağlayın, işaret yapın ama bir ulusal yas ilan edemiyor musunuz? Bu kadar duyarsızlık olmaz. Terörü de kendileri oluşturdular. Bir de şehit cenazelerine gidip 'ben de şehit olmak istiyorum' falan diyorlar, bilemiyorum şehit olur musunuz olmaz mısınız ama tablo hiç iç açıcı değil. İnsanların şehit cenazelerinde acısına yanmalarına bile izin verilmiyor" ifadelerini kullandı.

"İNSANLARININ ACILARINA YANMASINA İZİN VERİN"

Suud Kralı için ulusal yas ilan edilmesine tepki gösteren Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suud Kralı için bile yas ilan eden bir ülkedeyiz. Türkiye için çok büyük bir gaftır. Bayrağımızın yarıya inmesini de ben milli onurumuza aykırı buluyorum. Yani baktığımızda şehit cenazeleri boşa gelmiyor. Son 5 yıllık geçmişte. Bence siz hiç şehit cenazelerine gitmeyin, insanların da acılarına yanmasına izin verin. Burada meslek sorunlarımızı anlatmanın manası yok. Ülkemiz bölündüğünde mesleğimizi yapmanın imkanı yok."

EN BÜYÜK SORUNUMUZ SINAV

Mesleki sorunlarından bahseden Öztekin, avukatlık sınavının gerekliliğinden söz etti. Öztekin, "En büyük sorunumuz sınavdır. Eğer avukatlık sınavı getirilmezse hukukun çökeceğini düşünüyoruz. Çağlayan'daki olaydan sonra maalesef avukatlara karşı algılama yapıldı. Yeni adli yılda tüm hukukçulardan beklentimiz insan hak ve özgürlüklerini, evrensel hukuk ilkelerini savunma hakkını ve toplumsal barışı savunmalarıdır. Unutulmamalıdır ki hak ve özgürlükler kendilerini savunamaz. Onu ancak evrensel hukuk ilkelerine inanmış hukukçular savunacaktır" şeklinde konuştu.

Törene CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve çok sayıda avukat katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adli Yıl Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement