Afrika'daki Terör Örgütlerinin Kazanç Kapısı "Fidye" - Son Dakika
Güncel

Afrika'daki Terör Örgütlerinin Kazanç Kapısı "Fidye"

Afrika'nın Sahil bölgesinde etkin olan terör gruplarının 2013'ten bu yana kaçırdıkları batılıları serbest bırakmak için aldıkları fidyeler ile yaklaşık 220 milyon dolar sağladığı belirtildi.

22.02.2015 13:55

Afrika'nın Sahil bölgesinde etkin olan terör gruplarının 2013'ten bu yana kaçırdıkları batılıları serbest bırakmak için aldıkları fidyeler ile yaklaşık 220 milyon dolar sağladığı belirtildi.

Afrika-Cezayir Barış ve Uzlaşı Komitesi Başkanı Ahmed Mizab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kurumumuzun elde ettiği verilere göre, Afrika'nın Sahil bölgesinde etkin olan terör grupları 2013'ten 2015 yılı başına kadar kaçırdıkları batılıların serbest bırakılması karşılığında aldıkları fidye ile  220 milyon dolar gelir sağladı" dedi.

Bu paraların silah satın alınması, unsurlarının silahlandırılması ve bölgede yeni terör yuvaları oluşturulması için kullanıldığını belirten Mizab, "Terör gruplarına fidye ödenmesi, kaçırma eylemlerine ve yeni kanlı saldırılara teşvik anlamı ifade ediyor " dedi.

Afrika Sahil bölgesi son yıllarda çoğu turist ve çok uluslu şirketler tarafından işletilen tesislerde çalışan işçilere yönelik kaçırma eylemleri düzenleniyor.

Söz konusu kaçırma eylemlerinin arkasındaki en önemli örgütlerin başında Mağrib El-Kaidesi, Nijerya'da IŞİD'e bağlı Boko Haram, Batı Afrika'da ise "Tevhid Cemaati" terör örgütünün olduğu ifade ediliyor.

Cezayir'in yarın "Terörizmin finansmanı ve fidye suçunu engelleme" konulu çeşitli ülkelerden çok sayıda uzmanın katılacağı uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacağını aktaran  Mizab, Cezayir'in terör örgütlerine fidye ödenmesini suç sayan uluslararası bir yasa çıkarılması çabası içinde olduğunu ifade etti.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra da daha önce yaptığı açıklamada terör gruplarına fidye ödenmesinin engellenmesi için konuya uluslararası bir boyut kazandırılmasını istemişti.

Afrika'da Sahil bölgesi ya da Sahil (Sahel) Kuşağı olarak adlandırılan coğrafi alan, batıda Atlas Okyanusu'ndan doğuda Kızıldeniz'e kadar uzanıyor. Mali, Senegal, Moritanya, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan,ve Eritre gibi ülkelerin bulunduğu bu şeride komşu durumundaki Cezayir ve Libya da bölgedeki istikrarsızlıktan etkileniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afrika'daki Terör Örgütlerinin Kazanç Kapısı 'Fidye' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement