Bakan Canikli'den Ahilik Haftası Mesajı - Son Dakika
Güncel

Bakan Canikli'den Ahilik Haftası Mesajı

Bakan Canikli\'den Ahilik Haftası Mesajı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli "Ahiliğin gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bunu yapacaklar da Ahiliğin bugünkü temsilcileri esnaf ve sanatlarkarlardır" dedi.

27.09.2014 12:31  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Ahiliğin gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bunu yapacaklar da Ahiliğin bugünkü temsilcileri esnaf ve sanatlarkarlardır. Onları güçlü tutmalıyız" dedi.

Canikli, Ahilik Haftası kapsamında Ahi Evran Külliyesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ahiliğin iş hakem heyeti niteliğinde olduğunu söyledi.

Ahiliğin, özellikle taraflar arasında ihtilafları, sıkıntıları ortadan kaldıracak şekilde uygulanmış hakem heyeti görevini üstlendiğini anlatan Canikli, "Ombudsmanlık mekanizmasıdır. Herhangi bir şekilde tüketici kardeşimizin zarara uğraması halinde son derece doğal yöntemlerle meseleyi çözmüştür. Ahiliğin gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bunu yapacaklar da Ahiliğin bugünkü temsilcileri esnaf ve sanatkarlardır. Onları güçlü tutmalıyız. Esnaflar, ekonominin en güçlü taşıyıcı ayaklarıdır" şeklinde konuştu.

ESNAFA DESTEK

Esnafı güçlü tutmanın lafla olamayacağını, bunun için icraat yapılması gerektiğini vurgulayan Canikli, esnaf ve sanatkarın ayakta kalmasını sağlayacak mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

2002 yılında kredi mekanizmasının adeta felç olduğunu ve esnafın mali yönden büyük oranda sıkıntıya düştüğünü anlatan Canikli şunları kaydetti:

"Kredi ve kefalet kooperatiflerinden sadece 402'si esnaf ve sanatkarlarımıza finansman desteği sağlayabiliyordu. Diğerleri borçlarını zamanında ödeyemediği için tıkanmış ve esnaf ve sanatkarımız adeta yalnızlığa terk edilmişti. Ama bugün kredi kefalet kooperatiflerimizden hemen hemen tamamı esnafımıza hizmet ediyor, piyasa faiz oranlarının altında kredi imkanı sağlıyor. AK Parti hükümetleri bugüne kadar bu amaçla esnafımıza faiz desteği olarak karşılıksız 2,2 milyar liralık katkı sağlamıştır. Bu tür çalışmaların hayata geçirilmesi lazım. Herkes konuşurken esnaf ve sanatkarın dostu olduğunu söyler ama icraatıyla esnaf ve sanatkarlarımıza katkı sağlaması lazım."

Ahilik külliyesinin ahiliğin merkezi Kırşehir'de yükseldiğine dikkati çeken Canikli, bunun en kısa zamanda tamamlanmasın için çaba sarfettiklerini söyledi.

AHİLİK ANSİKLOPEDİSİ HİZMETE SUNULDU

Bundan sonra da Ahiliğin sadece ülkemizde, bu topraklarda değil bütün dünyaya ışık olabilmesi için çalıştıklarını dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"Ahiliğin bütün dünyaya tanıtılması amacıyla iki ciltlik Ahilik Ansiklopedisi'ni Türkiye'nin hizmetine sunduk. Önümüzdeki günlerde diğer yabancı dillere çevirerek dünyanın belli başlı kütüphanelerine özellikle akademisyenlerin faydalanabilmesi için göndereceğiz. Bu sevgiyi, bu realiteyi sadece bu coğrafyanın değil bütün insanlığın tanımasını istiyoruz. İnşallah bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk on ekonomisi içerisine girebilmesi için daha fazla kenetlenmeye, birlik beraberliğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Dışarıdan bakan bir yabancının Anadolu'yu bir toprak parçasının adı zannedebileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bizim için Anadolu, toprağın adı değil bu topraktaki ruhun adıdır. Bin yıllık tarih boyunca bu ruh bu toprağa işlenmiştir. Ahilik sadece esnaf teşkilatının değil tüccar ve sanayicilerimizin de meslek örgütlenmesinin adıdır. O dönemin sanatkarları, sanayicileri o dönemin en önemli Ahi temsilcileriydi" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yabancıların bugün bize öğretmeye çalıştığı iş ahlakının, meslek ahlakının aslında dünyaya bu topraklarda doğan Ahilik kültürünün öğrettiğini vurguladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkanı Abdulkadir Akgül de esnaf kredi ve kefalet kooperatifleri olarak 1950 yılından beri esnafa kredi konusunda yardımcı olduklarını ifade etti.

Akgül, son on yılda esnafın 30 milyar lira kredi kullandığını, bunların hepsinin de geri ödendiğini bunun esnaf için bir gurur vesilesi olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Ahinin helalinden kazanan, yerinde harcayan, ölçüsü tartısı emin olan, kalbi Allah'a kapısı millete, sermayesi halka açık olan insan olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Canikli'den Ahilik Haftası Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement