Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Anıldı - Son Dakika
Yerel

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Anıldı

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Anıldı

Gümüşhane Valisi Mayda: "Gümüşhane hem iyi insanlar yetiştiriyor, hem de yetiştirdiği insanlara sahip çıkıyor"

22.05.2014 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, vefatının 121. yılında doğum yeri Gümüşhane'de anıldı.

Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneğince (GÜYAD) Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Gümüşhanevi'yi Tanıma, Anlama ve Anma" programına, Vali Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Ercan Çimen, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, eski Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan, eski Belediye Başkanı Mustafa Canlı, dernek yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Vali Mayda, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin dünya çapında tanınan, bilinen ve sevilen bir zat olduğunu belirtti.

Gümüşhanevi'nin artık herkes tarafından bilindiğini ifade eden Vali Mayda, "Zamanında Osmanlı padişahlarına yol göstermiş, en sıkıntılı zamanlarda çözüm önerileri geliştirmiş, bir yandan da tasavvufi ve ilmi çalışmalar yapmış Gümüşhanevi'nin, dünyanın her tarafından öğrencileri var. İlinin de kendisine sahip çıkması gerekiyordu. Bu anlamda önemli gayretler başlatıldı. Şunu memnuniyetle görüyoruz ki artık Gümüşhane'de herkes, gençler, öğrenciler Gümüşhanevi hazretlerini daha yakından tanıyor, anlıyor ve seviyor. Doğduğu yer olması nedeniyle bu tür etkinliklerin Gümüşhane'de olmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Mayda, manevi alanda Gümüşhanevi hazretleri, idari anlamda da cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Gümüşhaneli'nin önderi olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Gümüşhane'nin ilk yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi Kanuni'nin ismi ile anılıyor. O bölgeye yönelik çalışmalarımız artık son aşamaya geldi. Kış turizmi de orada olacak, tarih de orada olacak. İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman ile Gümüşhanevi hazretlerinin kabri yan yana. Biz o birlikteliği Gümüşhane'de farklı şekilde de inşallah sağlar ve Süleymaniye Mahallesi'ni canlandırırız. Bizler değerlerimizi tanıyalım ve gelecek nesillere aktaralım istiyoruz. Gümüşhane hem iyi insanlar yetiştiriyor, hem de yetiştirdiği insanlara sahip çıkıyor. Tüm Gümüşhanelileri bu anlamda kutluyorum. Bu tür çalışmaların da artarak devamını diliyorum."

GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt ise etkinliği bu yıl 9. kez yaptıklarını belirterek, programın bundan sonra artık uluslararası boyuta ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Programda daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Necmettin Alkan ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Abdullah Özcan tarafından konferans verildi.

Program, "Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Onur Ödülü"nün, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan adına oğlu Yahya Doğan'a verilmesiyle sona erdi. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement