Aile Paketi" Komisyonda - Son Dakika
Politika

Aile Paketi" Komisyonda

"Aile Paketi"nde, analık izni biten memurların birinci çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olarak kademeli öngörülen yarı zamanlı çalışma süresi, tüm doğumlar için 6 aya kadar kullanılabilecek.

26.03.2015 02:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Aile Paketi"nde, analık izni biten memurların birinci çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olarak kademeli öngörülen yarı zamanlı çalışma süresi, tüm doğumlar için 6 aya kadar kullanılabilecek.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı bazı değişikliklerle kabul etti.

Komisyonun doktor milletvekilleri, ilk çocukta analık izninden sonra 2 ay yarı zamanlı çalışma süresi hakkının, çocuk gelişimi açısından yetersiz olduğunu belirterek, sürenin artırılmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuyu hekimlik açısından değerlendiremeyeceğini ancak üç çocuğu teşvik etmek için yarı zamanlı çalışma süresinin kademeli olarak artırılmasını öngördüklerini ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, "Anneye ilk çocukta 2 ay yarı zamanlı çalışma hakkı verirsek o kadın bir daha doğum yapmaz" dedi.

Kabul edilen önergeyle, analık izni sonrası yarı zamanlı çalışma süresi tüm doğumlar için 6 aya kadar kullanılabilecek şekilde değiştirildi.

Evlat edinme durumunda, istek üzerine 24 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkını düzenleyen maddede, evlat edinilecek çocuğun 3 yaşını doldurmamış olma şartı da kaldırıldı.

Analık izni sonrasında kullanılacak yarı zamanlı çalışma süresine ilişkin hüküm, halihazırda analık izninde olanlar da gözetilerek 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek.

Tasarıya eklenen yeni bir maddeyle terör eylemlerinde yaşamını yitiren çocukların kardeşlerinin yanı sıra anne, babalarının da istihdam hakkından yararlanması imkanı getirildi.

Düzenlemenin gerekçesinde, yürürlükteki Terörle Mücadele Kanunu uyarınca terör eyleminde hayatını kaybeden sivillerin eş, kardeş ve çocuklarının istihdam hakkından yararlanabildiği anımsatılarak, özellikle büyükşehirlerde meydana gelen terör eylemlerinde bebek ve küçük yaştaki çocukların da hayatını kaybettiğine işaret edildi. Düzenlemeyle, terör eylemlerinde hayatını kaybeden bebek ya da küçük çocukların anne ve babasının mağduriyetinin giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile Paketi' Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement