Ailelerini Bırakıp, Kobani'ye Dönüyorlar - Son Dakika
Güncel

Ailelerini Bırakıp, Kobani'ye Dönüyorlar

Ailelerini Bırakıp, Kobani\'ye Dönüyorlar

Ailelerini İstanbul'a getiren Kobanili gençler IŞİD ile çatışmak için geri dönüyor.

24.09.2014 11:03

IŞİD'in Suriye'nin Kürt kenti Kobani'ye yönelik saldırıları ve birçok Kürt köyünü işgal etmesiyle yaklaşık 140 bin kişi Türkiye'ye sığındı. Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nden Türkiye'ye giriş yapanlardan fırsatını bulanlar Batı'daki değişik kentlere geliyor. Bu kentlerden biri de İstanbul. Suruç'tan İstanbul'a geliş sürüyor ama tersine bir gidiş de var. Burada yaşayan ya da ailesini İstanbul'a getiren Kobanili gençler, IŞİD'e karşı savaşmak için geri dönüyor.

Al Jazeera bu geri dönüşleri araştırmak için iki gün boyunca Üsküdar'daki Harem ve Esenlerdeki otogarı dolaştı, doğuya sefer yapan otobüs firmalarıyla ve geri dönen gençlerle görüştü.

Ailesini bırakıp geri dönüyor

Ailesini sağ salim İstanbul'a getirip geri dönen gençlerden biri de Halil Ahmed. Urfa'ya giden otobüsünün kalkma saatini beklerken buluyoruz onu. 27 yaşında. Suruç'un Dikmetaş Köyü'nün karşısındaki Kobani'ye bağlı Karamuk Köyü'nden. IŞİD köylerini altı gün önce işgal edince, eşi ve üç çocuğunu alarak sınırı geçip Suruç üzerinden İstanbul'daki kardeşinin yanına geldi. Bugün ise, dönüş için bilet aldı. Neden döndüğünü sorduğumuzda, "Köyümü işgal eden IŞİD'e karşı savaşmak için" yanıtını aldık.

Eşi ve çocukları geri dönmesini istememiş. Ama Halil Ahmed, "Köyümü işgal etmişler. Geri dönmekten başka çarem yok. IŞİD'e karşı savaşmalıyız. Köyümüzde iş yoktu ama mutluyduk" diyor.

Annesinden iki aydır haber yok

Suriye'de yaşanan savaş Ahmed ailesini derinden etkilemiş. Kobanili gencin anlatımlarına göre, 14 kişilik aile Tel Abyad'da yaşıyordu. Ama altı ay önce IŞİD burayı işgal edince aile Kobani'deki köylerine döndü. İki ay önce annesi Naile, rejim ordusunda beş aydan beri askerlik yapan oğlu İbrahim'i getirebilmek için Şam'a gitmeye karar verdi. Ama o günden beri kendisinden haber alınamıyor. Ahmed "Annemi IŞİD yol kontrolünde almış. Öldürdüler mi, sağ mı, bilemiyoruz. O günden beri haber alamadık" diyor.

Kobanili gencin kardeşi hala rejim ordusunda asker ama babası ile üç kardeşi Suruç'ta. Halil Ahmed onların da İstanbul'a geleceğini söylüyor:

"Diğer kardeşlerim Kobani'de. Dört amcam YPG'de IŞİD'e karşı savaşta şehit oldu. İsteğim, IŞİD bölgemizden çıksın, özgür olalım. Annem yanımıza gelsin. Çocuklarımı alıp köyüme döneyim."

"Yardım için dönüyorum"

Geri dönen Kobanili gençlerden biri de 22 yaşında. Adının Muhammed Zagros olduğunu söyleyen genç, Kobani'ye bağlı Kertel Köyü'nden. Anlatımlarına göre, iki ay önce İstanbul'a geldi. Günü birlik işlerde çalışıyordu. IŞİD köylerini işgal edince annesi, babası ve kardeşleri Suruç'a kaçmak zorunda kaldı. Ailesiyle telefonla konuştuğunu söyleyen Kobanili genç, "Kobani'ye döneceğim. Oradaki halkımızın yardımımıza ihtiyacı var. Onlara sağlık konusunda yardımda bulunacağım" diyor.

Muhammed Zagros, fotoğrafının çekilmesini istemiyor. İddiasına göre, son günlerde İstanbul'dan kendi çevresinden 300'e yakın Suriyeli Kürt genci, IŞİD ile savaşmak için Kobani'ye geri döndü.

"Her seferde mutlaka dönen var"

Doğuya sefer düzenleyen otobüs firmaları çalışanları da, günde dört beş sefer yaptıklarını, her seferlerinde mutlaka birkaç Kürt gencin geri döndüğünü belirtiyor. Bir otobüs firması yetkilisi, "Bir iki gün önce ailesiyle birlikte İstanbul'a gelen genci, tekrar bize gelip dönüş bileti alırken görüyoruz. İstanbul'a Suruç'tan gelenler de genellikle yaşlılar, çocuklar ve kadınlar oluyor. Gelen gençler ise ailelerini bırakıp geri dönüyor" sözleriyle bu durumu ifade ediyor.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Ailelerini Bırakıp, Kobani'ye Dönüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement