AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil'den 'Nüfus ve Çocuk Teşviki' Değerlendirmesi - Son Dakika
Yerel

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil'den 'Nüfus ve Çocuk Teşviki' Değerlendirmesi

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil\'den \'Nüfus ve Çocuk Teşviki\' Değerlendirmesi

AK Parti Kütahya Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil, Türkiye'nin nüfus yapısı ve beklentileri konusunda açıklamada bulundu.

02.10.2013 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kütahya Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil, Türkiye'nin nüfus yapısı ve beklentileri konusunda açıklamada bulundu. Ebeoğlugil, çocuk teşvikine ilişkin çalışılmakta olan başlıca düzenlemeler hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye Nüfusunun 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla 75 milyon 627 bin 384 kişi olduğunu anımsatan AK Parti Kütahya Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil, Türkiye' de nüfus 2012 yılında, bir önceki yıla göre 903 bin 115 kişi arttı. 2023 yılında 84 milyon 247 bin 88 kişi olması bekleniyor. Nüfus 2050 yılına kadar yavaş bir artış göstererek en yüksek değerini 93 milyon 475 bin 575 kişi ile bu yılda alacaktır. 2050 yılından itibaren nüfus düşmeye başlayacak, 2075 yılında 89 milyon 172 bin 88 kişi olması beklenmektedir. 1980 sonrası geliştirilen hükümet politikaları ve kadının çalışma hayatının içerisinde zorlanması sonucu ülkemizin nüfus artış hızı düzenli olarak bir düşüş eğilimi göstermektedir. Doğurganlık hızı dediğimiz, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı ülkemizde şu anda yüzde 2.08'dir. Bir ülkenin nüfusunu yenileyebilmesi için ise doğurganlık hızının yıllık yüzde 2,1 olması gerekmektedir. Ülkemiz şu an bu sınırın altına bir düşüş göstermekte ve bu oranın önlem alınmadığı takdirde 2050 yılında yüzde 1,85 olması beklenmektedir. Bu da hükümetimizin en az 3 çocuk ve kürtaja hayır politikalarının gerekliliğini açıklamaktadır" dedi.

AK Parti hükümetinin çocuk teşviğine ilişkin çalışılmakta olan başlıca düzenlemeler hakkında da açıklamalarda bulunan Ebeoğlugil, "Analık izninin 16 hafta' dan 18 hafta' ya çıkarılması. Yarı zamanlı çalışma sisteminin getirilmesi. En fazla 6 ay' a kadar yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı ücret ödenmesi. Esnek çalışma, Analık izni ve yarı zamanlı çalışmanın bitiminden, çocuk ilkokula başlayıncaya kadar esnek zamanlı çalışmanın sağlanması. Esnek zamanlı çalışan kişinin yerine özel istihdam bürosu tarafından geçici eleman temin edilmesi. Asgari geçim indiriminin 4 çocuktan 3 çocuğa indirilmesi. Borçlanma imkanı. Borçlanmanın 2 çocuktan 3 çocuğa çıkarılması 3 çocukta 6 yıl erken emeklilik imkanı. 26 yaşına kadar evlenen gençlere evlilik teşviki. 26 yaşına kadar evlenenlere ihtiyaç kredisi. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli faizsiz geri ödeme ve 4 yıl içinde çocuk olması halinde 1' er yıl erteleme imkanı. Tüp bebek için katkı payı alınmaması. 2 Tüp bebek denemesinden, 3 denemeye çıkarılması. Ülkemizin çocuk nüfus oranını artırmaya yönelik yapılan bu çalışmalar en son sayın Başbakanımızın incelemesi ile son haline getirilip mecliste görüşülecektir. Özellikle çalışan anneleri bu ay bu müjdeli yasayı beklemektedir. Şartlı Nakit Transferi yardım programında Eğitim, Sağlık ve Gebelik şeklinde üç değişik yardım programı bulunmaktadır. 0-6 yaş arasındaki küçük çocuklara yönelik yardımlar Sağlık Yardımı, 6-17 yaş arasında eğitim çağındaki çocuklara yönelik yardımlar Eğitim Yardımı ve gebe bayanlara yönelik yardımlar Gebelik Yardımı şeklinde tanımlanmaktadır" diye konuştu.

Ebeoğlugil, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmetleri hakkında da şu açıklamayı yaptı; "Eğer 0-6 yaş arası çocuğunuz varsa, çocuğunuzu 6. aya kadar her ay, 7. aydan 17. aya kadar her iki ayda bir, 18. aydan sonra ise her altı ayda bir sağlık ocağına götürmeniz ve gerekli muayenelerini yapmanız, ayrıca çocuğunuz okula başladığında öğrenci belgesi ile birlikte bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat etmeniz durumunda müracaatınızla birlikte anneye çocuk için her altı ayda bir ödeme yapılmaktadır. Eğer 6-17 yaş arası çocuğunuz varsa, çocuğunuzu düzenli olarak okula göndermeli, okul değişiklikleri, sınıf atlama ve sınıf değiştirme gibi durumlarda gerekli belgelerle bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat etmeniz durumunda eğer gebe iseniz, gebe olduğunuza dair doktor raporuyla birlikte gebeliğinizin ilk 3 ayı içerisinde bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat etmeniz ve hem gebeliğiniz hem de loğusalığınız boyunca size söylenen tarihlerde doktor kontrollerine gitmeniz durumunda gen bu şartlı nakdi yardımlardan faydalanılabilmektedir. Hükümetimizin aldığı bu ve henüz burada sayamadığımız onlarca önlemlerle artık evlerde stresli aile ortamları yerine çocuk neşesinin ve dinamizminin yaşandığı huzurlu aile yapılarına kavuşup boşanma oranlarının azaldığı bir nesile ülkemiz devredeceğiz inşallah." - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil'den 'Nüfus ve Çocuk Teşviki' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement