Akıncı: "Hedef AB Kurumlarıyla Şimdiden Üst Düzey İlişkiler Kurmak" - Son Dakika
Dünya

Akıncı: "Hedef AB Kurumlarıyla Şimdiden Üst Düzey İlişkiler Kurmak"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hedeflerinin gelecekte federal bir çatı altında bir araya gelecek AB kurumlarıyla, ilişkileri şimdiden en üst düzeyde sağlıklı bir şekilde kurmak ve devam ettirmek olduğunu söyledi.

30.06.2015 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hedeflerinin gelecekte federal bir çatı altında bir araya gelecek AB kurumlarıyla, ilişkileri şimdiden en üst düzeyde sağlıklı bir şekilde kurmak ve devam ettirmek olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün ara bölgede katıldığı müzakerelerin ardından akşam saatlerinde Brüksel'e gitmek üzere adadan ayrıldı. Ercan Havalimanı'ndan ayrılan Akıncı'yı Cumhuriyet Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz uğurladı. Akıncı'ya Brüksel temaslarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Dış ilişkiler Koordinatörü Deniz Birinci eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, adadan ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamasında, 3 günlük ziyaret için Brüksel'e gittiğini ve orada üst düzey AB yöneticileriyle görüşmeler gerçekleştireceğini bildirdi. Akıncı, hedeflerinin, gelecekte federal bir çatı altında bir araya gelecek AB kurumlarıyla ilişkileri şimdiden en üst düzeyde sağlıklı bir şekilde kurmak ve devam ettirmek olduğunu söyledi. Daha önceki süreçlerde benzeri toplantılar yapıldığını ancak bu kez daha yoğun temaslar yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, bu temasların kamuoyuna da yansıyacağını söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "KKTC'nin hedefi Avrupai değerlere haiz demokratik yapı içinde 11 yıl önce evet dediği halde yerini alamadığı AB kurumlarında artık hak ettiği yeri almak" diyerek, bunun da bir çözümle mümkün olacağını kaydetti.

"BİZ NE İSTEDİĞİMİZİ BİLİYORUZ"

"Kıbrıs Türk toplumu KKTC'nin bugün AB ile olan ilişkilerinde bir başka varlığın azınlığı konumunda değil, gelecekteki federal ortaklığın iki eşit kanadından birisi olarak şimdiden AB kurumlarıyla bir ortaklaşma arzusunda" diyen Akıncı, bunun siyaseten resmi tanınmayla ilişkili olmadığını ifade etti. Akıncı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Biz ne istediğimizi biliyoruz. İstediğimiz iki kesimli, iki toplumlu federatif bir çözümdür. O çözümün siyaseten eşit ortağı olacağız, o çerçevede de AB'nin bir partneri olacağız. Ama daha şimdiden bu ilişkilerin kurulmasına ilerletilmesinde Kıbrıs Türk toplumu ve kurumları ve ekonomisinin Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlayacak şekilde bir ilişkinin kurulmasının ne kadar önemli olduğunun bilinci içerisinde hareket etmek lazım."

Akıncı, Brüksel'de ziyaretinde aralarında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Shulz'un da bulunduğu bir dizi üst düzey temas yapacak. 3 günlük ziyareti kapsamında temaslarının tamamlayacak olan Akıncı ve beraberindeki heyetin Cuma gününün ilk saatlerinde ülkeye dönmesi bekleniyor. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Akıncı: 'Hedef AB Kurumlarıyla Şimdiden Üst Düzey İlişkiler Kurmak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement