Alanya - Yabancıların Tercihini Deniz, Güneş, Kum Üçlemesi Belirliyor - Son Dakika
Güncel

Alanya - Yabancıların Tercihini Deniz, Güneş, Kum Üçlemesi Belirliyor

Alanya - Yabancıların Tercihini Deniz, Güneş, Kum Üçlemesi Belirliyor

Yabancıların tercihini deniz, güneş, kum üçlemesi belirliyor Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de en fazla yabancılara mülk satışı yapılan iller sıralamasında Antalya ilk sırada yer alıyor.

24.06.2015 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yabancıların tercihini deniz, güneş, kum üçlemesi belirliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de en fazla yabancılara mülk satışı yapılan iller sıralamasında Antalya ilk sırada yer alıyor. Yabancıların Antalya tercihinde deniz, güneş ve kum üçlemesi belirleyici etken oluyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde bu yılın mayıs ayında yabancılara bin 982 adet konut satışı gerçekleştirildi. Bu rakam aynı zamanda aylık bazda bugüne kadar en yüksek satış oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs 2015'te ilk sırayı 636 konutla İstanbul alırken, İstanbul'u sırasıyla 546 konut satışıyla Antalya, 128 konut satışıyla Bursa, 111 konut satışıyla Aydın, 104 konut satışıyla Yalova ve 90 konut satışıyla Trabzon izledi. Yabancılara yapılan konut satışı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 artış gösterdi.

Deniz-kum ve güneş üçlemesiyle her zaman yabancıların dikkati çeken Antalya'da, yabancılar mülk alırken tercihlerini özellikle Alanya'dan yana kullanıyor. Resmi kayıtlara göre 72 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancının yaşadığı ilçeye, ilgi her geçen gün artıyor.

SICAK İKLİM TERCİH SEBEBİ

Alanya'da 12 yıldır yabancılara yönelik emlak satışı yapan Aydın Delice, müşteri portföyünün genellikle soğuk iklimli İskandinav ülke vatandaşlarının oluşturduğunu söyledi. Yabancıların Antalya ve özelinde Alanya'yı tercih etmelerinin başlıca nedeninin sıcak iklimi olduğunu kaydeden Delice, "Avrupa'ya nazaran yaşam koşullarının rahat olması, ucuz olması da tercih sebebi oluyor. Gazipaşa Havalimanı'nın açılmasıyla Alanya'ya ulaşım kolaylaştı. Ulaşım sıkıntısı aşıldığı için Alanya ile yabancıların buluşması daha kolay oluyor. Bu da ilginin artmasını sağladı" dedi.

RUSYA KRİZİ ETKİLEDİ

Yabancılara yönelik yıllık ortalama 30 konut satışı yaptığını kaydeden Delice, "Bu satışların yüzde 20'sini Rus müşterilerimize yapıyoruz. Bu yıl Rusya'daki ekonomik kriz turizm ve emlak sektörüne çok büyük zarar verdi. Geçen yıla oranla büyük düşüşler yaşadık. Fakat inşaat sektöründeki kalite düzeldikçe, sunum ve şartlar iyileştikçe İskandinav ülkeleri ve bir miktar da Alman pazarından hareketlenme oldu" diye konuştu.

SICAK İKLİM YABANCIYI ÇEKİYOR

Alanya'da emlak ofisi bulunan Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ise şunları kaydetti:

"Ruslar Alanya'yı çok seviyor. Denizi, havası, insanların sıcaklığı ve misafirperverlikleri tercih sebebi oluyor. Rusya'da konut fiyatlarının yüksek olması vatandaşlarımızın Antalya'yı ve özellikle Alanya'yı tercih etmesine neden oluyor. Denize yakın bir evin fiyatı 30 bin Euro'dan başlıyor. Yine kendi ülkelerinde bulamadıkları taze sebze, meyve ve sıcak iklimi burada buluyorlar. Bu etkenler Rusları Alanya'ya çekiyor."

RUBLE DEĞER KAYBETTİ, RUSLARIN İLGİSİ AZALDI

Rusya'da yaşanan ekonomik krizden dolayı rublenin, ABD Doları ve Euro karşısında değer kaybettiğini, insanların zor durumda kaldığına değinen Anzhela, "Alanya'da ev satışları genelde dolar ve Euro bazında gerçekleştiği için Rusya'daki kriz ilçede emlak sektörüne de yansıdı" dedi.

TARİH VE İKLİMİ EV ALMASINA YETTİ

Alanya'da yerleşik yaşayan Danimarkalı Mikkel Nielsen ise Alanya'nın doğası ve tarihinin yanı sıra ikliminin buradan ev alması için yeterli sebep olduğunu söyledi. İlçede tatil havasında bir yaşantı sürmenin mümkün olduğunu anlatan Nielsen, "Bir başka tercih sebebim ise Gazipaşa Havalimanı'nın Alanya'ya yakın olması. Böylelikle ulaşım çok kolay oluyor. Ayrıca Alanya çok iyi bir yatırım aracı" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alanya - Yabancıların Tercihini Deniz, Güneş, Kum Üçlemesi Belirliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement