Altınordu Döneminde Kırım'da İslam Konferansı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Altınordu Döneminde Kırım'da İslam Konferansı Yapıldı

Kırım'da düzenlenen "Altınordu Döneminde Kırım'da İslam" konferansında, İslam mirasının incelenmesi ve korunmasıyla ilgili güncel sorunlar ele alındı.

16.10.2014 22:50  Güncelleme: 23:29

Kırım'da düzenlenen "Altınordu döneminde Kırım'da İslam" konferansında, İslam mirasının incelenmesi ve korunmasıyla ilgili güncel sorunlar ele alındı.

Konferansa Türkiye, Rusya, Kırım ve Hollanda'dan katılan uzmanlar, Altınordu dönemine ait sunumlarda bulundu.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu "Özbek Han'ın İslamlaştırma Politikası ve Türk Halklarının Kimlik Sorunu" başlıklı sunumunda, Altıordu devletinin bu dönemden sonra adeta kimlik üretim merkezi haline geldiğini belirtti.

Gündoğdu şunları söyledi:

"Bu hareket, Özbek Han zamanında (1312-1342) siyasi birliği sağlamada İslamlaşmanın arkasındaki itici güç olarak görülürken, Anadolu'da Osmanlı'ya rakip beylikler arasında öne çıkaran gaza-cihad anlayışını besleyen bir kaynak durumundaydı. Bu bozkır halklarının İslamlaşması, aynı zamanda Avrasya bozkırlarında yeni bir kimlikleşme sürecini doğurmuştur."

Konferansa katılan Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Derya Paşaoğlu ise sunumunda Cengiz Han, Berke Han ve Özbek Han döneminde İslamiyetin durumunu ele alarak, İslamiyetin günlük ve siyasi hayata yansımalarına değindi.

Kırım'ın başkenti Akmescit'te bulunan Özbek Han Camisi'nin kuruluşunun 700'üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen uluslararası konferans, 18 Ekim'e kadar sürecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Altınordu Döneminde Kırım'da İslam Konferansı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement