Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvurular - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvurular

Anayasa Mahkemesi, işten çıkarılan bir kişinin, tazminat ve alacaklarının ödenmemesini hak ihlali olarak kabul etti.

27.05.2015 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, işten çıkarılan bir kişinin, tazminat ve alacaklarının ödenmemesini hak ihlali olarak kabul etti.

Şenal Haylaz adli kişi, Kahramanmaraş Büyüknacar Belediye Başkanlığı aleyhine açtığı iş akdinin feshinden kaynaklanan tazminat ve alacak davası sonucunda hükmedilen bedellerin ödenmediğini, belediye aleyhine yaptığı icra takibinin de sonuçsuz kaldığını belirterek, çalışma ve mülkiyet haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyu esastan değerlendiren Yüksek Mahkeme, alacak ve tazminatların ödenmemesiyle ilgili ihlal iddiasının kabul edilebilir olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, Haylaz'ın, Kahramanmaraş Pazarcık İlçesi Büyüknacar Belediyesi'nde işçi olarak çalıştığı, 23 Haziran ?2009'da işyerindeki veriminin düştüğü gerekçesiyle iş akdinin feshedildiği belirtildi

Haylaz'ın bu gerekçeyle de belediye aleyhine dava açarak iş akdinin haksız fesih edildiğini, kıdem, ihbar, kötü niyet, iş güvencesi tazminatlarının tahsili ile diğer ücret alacaklarının ödenmesini talep ettiği kaydedilen kararda, mahkemenin, bazı tazminatları başvurucuya ödenmesine hükmettiği ifade edildi.

Başvurucunun, alacakları için belediyeye karşı icra takibi başlattığı, belediyenin İller Bankası'ndan gelen alacaklarının bulunduğu hesaplarına haciz koydurduğu ifade edilen kararda, belediyenin de İller Bankası'ndan gelen ödemeler üzerine haciz konulamayacağını beyan ederek haciz işlemini kaldırdığı kaydedildi.

Kararda, temyiz sürecinin Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından Haylaz'ın Yüksek Mahkemeye başvurduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, yaptığı değerlendirme sonucunda, başvurucunun, mahkeme kararının yerine getirilmemesi sonucu alacak ve tazminatların ödenmemesiyle ilgili ihlal iddiasının kabul edilebilir olduğuna karar verdi.

Kararda, "Anayasa'nın 35. ve 36. maddelerinde güvence altına alınan mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine, başvurucunun tazminata ilişkin talebinin reddine karar verildi" denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvurular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement