Anıl, Eco Genel Kurulunda Bölgesel Ticaretin Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika
Ekonomi

Anıl, Eco Genel Kurulunda Bölgesel Ticaretin Önemine Dikkat Çekti

Anıl, Eco Genel Kurulunda Bölgesel Ticaretin Önemine Dikkat Çekti

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerin bölgesel ticaretin önemini artırdığını belirterek, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 üyeli Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) daha faal hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

06.09.2014 16:18

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerin bölgesel ticaretin önemini artırdığını belirterek, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 üyeli Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) daha faal hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO - CCI) Sanayi ve Yatırımlar Komitesi Başkanı Metin Anıl, yaptığı açıklamada, 2-4 Eylül tarihlerinde Pakistan'ın Karaçi şehrinde yapılan ve TOBB heyetiyle birlikte kendisinin de katıldığı yürütme kurulu, genel kurul ve komite toplantılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pakistan'daki toplantılarda küresel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiğini kaydeden Anıl, Türk heyeti olarak dünyada çok sayıda başarılı örnekleri bulunan bölgesel işbirliğinin önemini vurguladıklarını ve ECO'yu bu hedefleri gerçekleştirecek önemli bir kuruluş olarak gördüklerini dile getirdi.

Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında imzalanan anlaşma ile kurulduğunu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Türk Cumhuriyetleri'nin katıldığını hatırlatan Anıl, ancak bölge ülkeleri arasından ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesini amaçlayan teşkilatın hedeflerin çok uzağında kaldığını vurguladı.

Türk tarafı olarak ECO üyesi ülkelere ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için bir kez daha çağrıda bulunduklarını söyleyen Metin Anıl, "AB ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70'ini birbirinden ve komşularından yapıyor. ECO üyesi ülkeler ise hala kendilerini birbirlerinden korumaya çalışıyor. Korumacı politikaların orta vadede gelişmeyi ve zenginleşmeyi engellediği çok açıktır. Oysa ticaretin geliştirilmesi bölgenin barışına ve istikrarına da katkı sağlayacaktır. Çünkü huzur ve ticaret birbirinden ayrılmaz zincir gibidir. Biri olmazsa diğeri de olmaz" dedi.

İTSO Başkanı Metin Anıl, ABD'nin küresel gelişmeleri en iyi değerlendirerek bir taraftan Avrupa Birliği ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı çalışmaları yaptığını, diğer taraftan yükselen Asya ekonomisinden pay alabilmek için, Asya-Pasifik ülkeleri ile Trans Pasifik Ekonomik ortaklığını geliştirmeye çalıştığına dikkat çekti. Dünya ekonomisinin 3'te 2'sini oluşturan ülkelerin birlikte hareket ettiğini, küresel pazarda söz sahibi olduklarını ve kuralları kendilerinin koyduğunun altını çizen Anıl, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın önündeki bu örnekleri iyi değerlendirmesi ve gelişmeleri iyi okuması gerektiğini söyledi. Pakistan'daki toplantıda Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Antlaşması'nın (ECOTA) bir an evvel yürürlüğe girmesinin önemini anlattıklarını açıklayan Başkan Anıl, şunları kaydetti:

"Bölgesel işbirliğinin önemini anlayan ABD, AB ve Pasifik ülkeleri zenginleşirken, biz ECO ülkeleri birbirimizin önen set çekmeye çalışıyoruz. Yıllardır ECOTA'nın önemini anlatıyoruz. Ama bir türlü yol alamıyoruz. Önümüzde bir sürü başarılı örnek var. Avrupalıların, ABD'nin başardığını biz neden başaramıyoruz? Belli ki bu konuda bilgi veya irade eksikliğimiz var. Halbuki ticari ilişkilerimizi geliştiremezsek, diğer alanlarda da işbirliğini geliştiremeyiz. Ticaretin önündeki en önemli engellerden biri de vize konusu. Vize konusu karşılıklı ticaretimizi arttırmamız önünde de önemli bir engel. Türkiye neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamıyor. Ancak bizim vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor."

Metin Anıl, toplantılarda bölgenin zenginliğinin yanı sıra istikrar ve güvenliğinin de önemli olduğunu vurguladıklarını, İstanbul-Tahran-İslamabad demir yolu projesinde artık somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çektiklerini sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Anıl, Eco Genel Kurulunda Bölgesel Ticaretin Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement