Kalfalarını Emekli Eden Usta, Sonunda Emekli Oluyor - Son Dakika
Güncel

Kalfalarını Emekli Eden Usta, Sonunda Emekli Oluyor

Kalfalarını Emekli Eden Usta, Sonunda Emekli Oluyor

Ankara'nın Çankaya ilçesinde 62 yıldır baba mesleğini sürdüren 'Babaların Traşçısı' İhsan Cankul, bulunduğu binanın yıkılmasının ardından emekliye ayrılacak.

25.09.2016 14:15  Güncelleme: 10:08

Babaların Traşçısı' Cankul: bu meslek eğitim, kültür ister

ANKARA'nın Çankaya İlçesi, Cebeci Dörtyol'da aynı mekanda 62 yıldır baba mesleğini sürdüren 'Babaların Traşçısı' olarak ün yapan 84 yaşındaki İhsan Cankul, bulunduğu binanın yıkılması sonucu ay sonunda çok sevdiği işini bırakıp, emekliye ayrılıyor. Cankul, "Bu meslek eğitim ister, kültür ister. Şimdi berberlik mesleğinin bir değeri kalmadı" dedi.

Berber dükkanını 1950'lerde açtığını, 62 yıldır işini aynı heyecanla sürdürdüğünü belirten İhsan Cankul, "Ama bulunduğum bina da artık yaşlanmış. Yıkılıp, yeniden yapılması gerekiyormuş. Binanın yıkılması, 62 yıllık meslek hayatımın sonlandırılmasına neden olacak. Oysa bu mekanda yanıma çırak olarak giren onlarca ustamı, kalfamı emekli ettim. Bir ben emekli hayatıma dönmemiştim. Ben de bu vesileyle emekli hayatına dönüyorum" dedi.

Meslek hayatı boyunca siyasetçi ve iş dünyası ile birlikte çok sayıda ünlüleri traş ettiğini belirten Cankul, "12 yaşında babamın yanında çırak olarak bu beklekle taşıştım. Dükkanımız Ulucanlar Hapishanesine yakın olması nedeniyle, o dönemlerdeki 'babalar' traş olmak için gelirlerdi. Bu nedenle 'Babaların Traşçısı' olarak anılmaya başlandım. Artık ne eski berberler kaldı, ne de kabadayılar. Hepsi yok oldu gittiler" dedi.

1950'li yıllarda berberlikle birlikte diğer mesleklerin çok değerli olduğunun altını çizen Cankul, "Şimdi berberlik mesleğinin bir değeri yok. Berberlik mesleği eğitim ister, kültür ister. Şimdi her köşe başı berber dükkanı oldu. Üç-beş kuruşa sağlık kurallarına dikkat etmeden traş yapıyorlar" dedi.

İhsan Cankul ile lise yıllarında tanıştığını ve 30 yıllık müşterisi olduğunu belirten 65 yaşındaki Tahsin Demirel ise "O günden beri hiç kimseye traş olmadım. On numara traş yapar. En önemli özelliği, insanın görünüş yapısına göre saç tasarımı yapıp, klasik-modern traş yapması" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalfalarını Emekli Eden Usta, Sonunda Emekli Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement