Ankara Kazan Gölete Can Suyu Verildi, Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçtiler - Son Dakika
Güncel

Ankara Kazan Gölete Can Suyu Verildi, Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçtiler

Ankara Kazan Gölete Can Suyu Verildi, Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçtiler

Gölete can suyu verildi, kuru tarımdan sulu tarıma geçtilerAnkara İl Özel İdare tarafından 2013 yılında yaptırılan Ahi Köyü Sulama göletine can suyu verildi.

10.03.2016 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölete can suyu verildi, kuru tarımdan sulu tarıma geçtiler

Ankara İl Özel İdare tarafından 2013 yılında yaptırılan Ahi Köyü Sulama göletine can suyu verildi. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje sayesinde 3 bin dekar arazi sulu tarıma geçti.

Kazan'ın Ahi Mahallesi'ne yaptırılan sulama göletinin yaklaşık 3 bin dekarlık alanın sulanması amacıyla yapılmış belirtildi. Ancak göleti besleyen su havzalarının kuruması ve planlanan suyun birikmemesi nedeniyle yaklaşık 5 milyon liralık yatırım atıl duruma düştü. Kazan İlçe Tarım Müdürlüğü'nce hazırlanan 'Güneş Enerjili Dalgıç Pompa ile gölete su basma' projesi Ankara Kalkınma Ajansı, Kazan Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından da desteklenirken, proje zaman kaybetmeden hayata geçirildi. Sondaj vurulan noktaya kurulan güneş panelleri sayesinde yenilenebilir güneş enerjisinden elektik üretilerek 2 kilometre mesafede 100 metre kot farkıyla sulama göletine su basılmaya başlandı.

Bir haftalık deneme çalışmalarının ardından projeyi yerinde inceleyen Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve beraberindekiler, gölete su verilmesini yerinde izledi. Yaklaşık 350 bin liraya mal olan proje sayesinde 3 bin dekar arazi suya kavuşmuş olurken, devletin 5 milyon TL de atıl yatırımı kurtarıldı. Yaz-kış çalışacak güneş panelleri, sulama göletine günlük ortalama 700 ton su basacak. 30 yıl boyunca hiçbir masrafı olmadan hizmet verecek panellerin arttırılması halinde pompalanan su miktarı da arttırılabilecek.

Mahalle sakinleri, suyu verimli kullanıp, toprak yapısındaki minarellerin de korunması amacıyla damlama sulama yöntemini kullanacaklarını belirterek, tüm sebze çeşitlerini üreteceklerini belirttiler.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ahi mahallesinde bayram havası hakim olduğunu belirtirken, "Binlerce hektarlık arazilerin suya kavuştuğu güne tanıklık ediyoruz. Göletin yapılması için çok mücadele verdik ancak iklim şartlarından dolayı gölet beklenilen suyu toplamadı. Ankara Kalkınma Ajansı ve Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla çalışmalar sonuç verdi. Kurak topraklar Ab-ı Hayat'a kavuştu. Yenilenebilir enerji sayesinde Türkiye ekonomisine dev bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Çeşitli fonlar tarafından desteklenen bu tür projelere ağırlık vererek Kazan'da sulu tarımı teşvik edecek çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz" dedi.

Ahi Mahallesi Muhtarı Ali Anar ise konuşmasında, "Dağların sular sürekli akardı, ama doğa olaylarından dolayı kesildi. Tüm jeofizik etütlerimizi yaptıktan sonra ilçe tarım müdürümüz Okan Demirci ile birlikte bir proje yaptık. Ankara Kalkınma Ajansı, Büyükşehir belediyemizin de desteklediği proje bugün faaliyete geçti ve gölet su toplamaya başladı. Göletin altında verimli büyük arazilerimiz var, ancak bu araziler kurak. Bu proje sayesinde mahalleli olarak çok cüzzi maliyetle sulu tarıma geçmiş olacağız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ankara Kazan Gölete Can Suyu Verildi, Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçtiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement