Antalya Aü'de Rekor Organ Bağışı - Son Dakika
Güncel

Antalya Aü'de Rekor Organ Bağışı

Antalya Aü\'de Rekor Organ Bağışı

Aü'de rekor organ bağışıAKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkez Koordinasyon Birimi, 11 ayda 18 donörle yeni bir rekora imza attı.

08.12.2016 11:09

Aü'de rekor organ bağışı

AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkez Koordinasyon Birimi, 11 ayda 18 donörle yeni bir rekora imza attı. Koordinatör Nilgün Keçecioğlu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 11 ayda 38 beyin ölümü gerçekleştiğini, 18'nin donör olduğunu, yüzde 60 donör bağışıyla hayırseverlerin rekor bağış gerçekleştirdiğini söyledi.

Organ bağışının çok kutsal bir görev olduğunu söyleyen Akdeniz niversitesi Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birim Sorumlusu uzman Nilgün Keçecioğlu, geniş bir coğrafyayı çalışma alanları içinde bulunduran Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin, yaptığı başarılı ve özellikli organ nakillerinin 35 yıldır kesintisiz sürdürüldüğünü aktardı.

ETKİNLİKLER ARA VERMEDEN SÜRÜYOR

Organ Nakli Koordinasyon ekibinin, organ bağışı gönüllüleriyle birlikte yürüttüğü etkinliklerin yıl boyu devam ettiğini söyleyen Nilgün Keçecioğlu, şöyle konuştu: "Akdeniz Üniversitesi'nde eğitimleri devam eden yaklaşık 60 öğrenciye ve Antalya genelinde halkımıza yönelik organ bağış etkinlikleri sürüyor. Organ bağışının organ naklinden önce geldiği ilkesi ve toplumun organ bağışı konusunda olumlu bilinç kazanması ilkesiyle hareket ediyoruz. Toplumda organ bağışı kültürü oluşturma hedefi, merkezimizin değişmeyen ilkesi. Organ Bağış Haftası'nda 350 vatandaş organ bağışı gönüllüsü oldu, bağış kararı verip belgesini aldı. Bu arada radyo programlarına katılıp organ bağışı ve gönüllüsü olunması konularında bilgilendirme programları yapıp, AVM ve kent merkezinin çeşitli noktalarında stantlar kurup organ bağışı konusunda bilinçlendirme broşürleri dağıtıp, bağış aldık."

301 NAKİL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Organ Nakli Merkez Koordinatörlüğü olarak hastanelerinde gerçekleşen beyin ölümlerinin hemen sonrasında ailelerle görüşerek organ nakli sürecini başlattıklarını söyleyen Keçecioğlu, 2016'nın 11 ayında hastanelerinde meydana gelen 38 beyin ölümünün hemen sonrasında devreye girerek 18 bağış alarak Türkiye'de bir ilke daha ulaşmış olduklarını söyledi. Keçecioğlu, "2016'da Ocak ayından günümüze 245 böbrek nakli, 44 karaciğer nakli, 9 kalp nakli, 3 pankreas nakli gerçekleştirdik" diye konuştu.

YAKINLARININ ÖLDÜĞÜNE İNANAMAZKEN, ORGAN BAĞIŞINDA BULUNMAK

Nilgün Keçecioğlu, "Halkımız bağış oranını yükselttikçe nakillerimiz de bu oranda artıyor. Beyin ölümü gerçekleştiği andan itibaren çok kısa bir sürede aile görüşmesi yapıyoruz. İnsanlar daha yakınlarının öldüğüne inanamazken, karşılarında bizi organ isterken buluyorlar. Tabii ki çok zor bir süreç. Yaşarken bağışta bulunmak ve bunu ailemizle paylaşmanın çok büyük önemi ve değeri var. Yaşarken bağışta bulunan kişilerin vefatı sonucunda görüşmeye giden aileler daha kapıdan içeriye girerken, 'Biz niçin buraya geldiğimizi biliyoruz, bir an önce işlemlere başlayalım. Bize vasiyeti vardı, organ bağışında bulunmuştu' diye ifade ediyorlar. Bu bilinci artırmak amacıyla stantlar açıp toplantılar yapıyoruz. Stant ziyaretçilerinin organ bağışına yaklaşımları genellikle olumlu. Kim bir insanın hayatını kurtarırsa, tüm insanlığın hayatını kurtarmışçasına sevap kazanır özlü sözündeki mesaj çok önemli. Herkesi organ bağışına davet ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Aü'de Rekor Organ Bağışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement