Arü'lü Akademisyenin Görev Aldığı Projeye Tübitak'tan Destek - Son Dakika
Yerel

Arü'lü Akademisyenin Görev Aldığı Projeye Tübitak'tan Destek

Arü\'lü Akademisyenin Görev Aldığı Projeye Tübitak\'tan Destek

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı’nın yardımcı araştırmacı olarak görev aldığı “TÜBİTAK 1001” projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

13.01.2014 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı'nın yardımcı araştırmacı olarak görev aldığı "TÜBİTAK 1001" projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

KARS, ARDAHAN, IĞDIR VE AĞRI'DA ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Proje kapsamında Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illeri atmosferinde bulunan allerjenik polenlerini belirlemek amacıyla, söz konusu kent merkezlerine birer adet volümetrik polen toplama cihazı yerleştirilecek. 2 yıl boyunca sürecek çalışmalarda cihazlardan haftalık olarak numune alınarak laboratuar ortamına getirilecek. Laboratuara ulaştırılan numuneler ise, her biri bir güne tekabül eden preparatlar haline getirilecek. Preparatlar ışık mikroskobunda incelenerek 4 ilin atmosferindeki allerjenik polenlerin ait oldukları taksonlar belirlenecek. Ayrıca her bir taksona ait polenlerin günlük m³ havadaki miktarları hesaplanacak. İki yıllık sürede, her hafta 7 adet olmak üzere her ilde 730, 4 ilde ise toplam 2920 preparat incelenecek. Tüm illerde günlük m³ havadaki toplam polen miktarları ve ait oldukları taksonlar belirlendikten sonra haftalık, aylık ve yıllık değişimleri hem çizelgeler hem de grafiklerle verilecek. Ayrıca her il için bir yıllık sürede havada tespit edilen allerjenik polenlerin ait oldukları taksonlar ve bu polenlerin aylara göre haftalık değişimlerini gösteren polen takvimi verilecek.

Tüm bu işlemlerden sonra çalışma süresince günlük meteorolojik veriler (günlük ortalama sıcaklık, nispi nem, rüzgar hızı ve günlük toplam yağış miktarı) Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınarak grafik haline getirilecek ve günlük polen miktarları ile karşılaştırılarak yorumlarda bulunulacak. Böylece, meteorolojik tahmin raporuna göre havada bulunabilecek allerjenik polenleri ve miktarlarını önceden tahmin edilerek görsel ve yazılı basın ile halka duyurma olanağı sağlanacak. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arü'lü Akademisyenin Görev Aldığı Projeye Tübitak'tan Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement