Aspir Ekiminde Artış - Son Dakika
Yerel

Aspir Ekiminde Artış

Kırşehir'deki geçen yıl yaklaşık 10 bin dekar olan aspir ekim alanı bu yıl 35 bin dekara çıktı.

11.04.2014 17:10

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, Bakanlık tarafından desteklenen ve milli ürün olarak görülen aspir ekiminde bu yıl büyük bir artış yaşandığını söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda ekilen aspirin bu yıl 35 bin dekara çıktığını belirterek, bunda pazar sorunu yaşanmaması ve maliyetinin yüzde 70'inin destekleme kapsamına alınmasının etkili olduğunu ifade etti.

Aspirin bahar dönemi ekilen ürünlerden olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Aspir ekimi hemen hemen tamamlandı. Bu ürün ayçiçeği, pancar, nohut, mercimek, baklagiller, fiğ gibi baha döneminde ekilen ürünlerdendir. Bahar ekiminde bu sene ciddi manada bir artış var. Aspirin yaygın olduğu bölge Mucur, Kaman ve Çiçekdağı ilçeleri. Diğer ilçelerimizde de aspir bitkisine yönelim var. Mucur'da 15 bin dekara yakın alanda ekim yapıldı. Kaman'da 10 bin, Çiçekdağı'nda 4 bin bin dekara yakın alanda aspir ekimi yapıldı. Diğer ilçelerdeki küçük ekimleri de katarsak rakam yaklaşık 35 bini buluyor. Geçen yıl yaklaşık 10 bin dekarda ekilmişti. Bu Mucur'da yüzde 50'ye yakın bir aspir ekimi artışı var."

Aspirde destekleme ve pazar bulma sorunu olmadığına işaret eden Şahin, "Kırşehir'deki aspir bitkisi ekimi artışının ana sebebi maliyetinin yüzde 70'inin destekleme kapsamına girmesi. Sözleşmeli ekimde de ekstra olarak dekara 10 lira destek veriliyor. Aspir, şu anda ilimizde desteklenen ürünler arasında en cazip olanı" dedi.

Şahin, aspir bitkisinin özellikle kırsal bölgelerde nadasa bırakma olayını da azalttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kırşehir'de artık tarlalar nöbetleşe olarak hububat, aspir nadas olarak değerlendiriliyor. Aspirin yaygınlaşmasıyla nadas olayı 3 yılda bire çıkmış oldu. Özellikle kırsal alanlarda nadas olayını azaltmış durumda. Yağ hammaddesi olarak ithalatı önleyebilecek bir ürün olduğu için Bakanlığımızın da aspiri milli ürün olarak görüyor." - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aspir Ekiminde Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement