Asrın Projesi Ankara'da Masaya Yatırılıyor - Son Dakika
Güncel

Asrın Projesi Ankara'da Masaya Yatırılıyor

Asrın Projesi Ankara\'da Masaya Yatırılıyor

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından düzenlenen KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz’de Değişen Dengeler konulu çalıştay KKTC Tarım-Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın da katılımıyla 21 Kasım 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek.

20.11.2015 11:29

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından düzenlenen KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz'de Değişen Dengeler konulu çalıştay KKTC Tarım-Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın da katılımıyla 21 Kasım 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Asrın Projesi olarak tanımlanan Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'nin genel detaylarının değerlendirileceği çalıştayda Doğu Akdeniz'in Hidropolitiği, Suyun Hukuki Çerçevesi ve Yönetimi hususunda sunum yapılacak.

KKTC ile ilgili son dört yılda yapmış oldukları çalıştayların başarılı sonuçlar verdiğini, amaçlarının bu çalıştayda da aynı başarıyı tekrarlamak olduğunu belirten EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Türkiye ve KKTC arasında denizin altından su taşınmasını sağlayarak KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan ve Asrın Projesi olarak tanımlanan Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi ile alakalı olarak stratejik bir planlama yapılması öngörülen çalıştayı akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla gerçekleştireceğiz ve kısa zamanda sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Türkiye ve KKTC arasında denizin altından su taşınmasını sağlayan projenin deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda. Deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımı imkansız kılması nedeniyle, özel bir teknik kullanıldı ve boru hattı, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda borularla KKTC'ye su taşındı. Deniz geçişi, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur- Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum dengeleme deposuna getirilerek, Anamuryum dengeleme deposundan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattına veriliyor.

Proje, KKTC yanında, Mersin'in Anamur ilçesinde 83 bin 600 dekar alanı suya kavuşturuyor. Suyun kısa zaman içinde KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. İletilecek yıllık 75 milyon metreküp suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün içme suyu maksatlı kullanılması, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise sulama için tahsis edilmesi planlandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Asrın Projesi Ankara'da Masaya Yatırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement