Astana Ekonomi Forumu Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Astana Ekonomi Forumu Genel Kurul Toplantısı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, fakir ülkelerde eğitim ve sağlık kalitesinin artırılması için Birleşmiş Milletlerin (BM) himayesi altında İnsan Sermayesi Kalkınma Fonun oluşturmayı önerdi.

26.05.2016 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, fakir ülkelerde eğitim ve sağlık kalitesinin artırılması için Birleşmiş Milletlerin (BM) himayesi altında İnsan Sermayesi Kalkınma Fonun oluşturmayı önerdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Astana Ekonomik Forumu'nun Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Oturuma Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdürü Roberto Azevedo, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Suma Chakrabarti'nin yanı sıra dünyaca ünlü ekonomistler katıldı.

Nazarbayev burada yaptığı konuşmada, "BM'nin himayesi altında insan sermayesi kalkınma fonunun oluşturulmasını öneriyorum. Bu fonun hedefi fakir ülkelerin eğitim ve sağlık kalitesini artırmak olmalı." dedi.

Eğitimli, sağlıklı ve girişimci insanlar olmadan hiçbir ülkenin kalkınamayacağına işaret eden Nazarbayev, "UNESCO'nun verilerine göre fakir ülkelerde temel eğitimin sağlanması için yılda 50 milyar dolar kullanılmalı. Bu tür sorunlar ancak uluslararası toplumların çabası ile çözülebilir." diye konuştu.

Nazarbayev, gelirin spekülatif finansal kurumlarda veya offshore bölgelerinde değil, eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Uluslararası uzmanlara göre, günümüzde offshore hesaplarında yaklaşık 40 trilyon dolar bulunuyor. Bu miktara yüzde 1 küresel vergi uygulanmakla gelişmekte olan ülkelerin eğitim ve sağlık seviyesi artırılabilirdi." ifadesini kullandı.

- Yeşil ekonomi

Yeşil ekonominin geliştirilmesine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Paris anlaşması kapsamında 'yeşil ekonominin' geliştirilmesi ve doğal kaynakların rasyonel kullanımı ile ilgili yol haritasının oluşturulmasını öneriyorum." dedi.

Nazarbayev, yol haritasının atmosferdeki zararlı atıkların azaltılmasının yanı sıra toprak ve içme suyunun korunmasına yönelik tedbirleri de içermesi gerektiğini vurguladı.

- "Ayrı ticari blokların oluşturulması ülkelere zarar verecek"

Dünya Ticaret Örgütüne benzer (WTO) ticaret bloklarının oluşturulmasının bütün ülkelere zarar verebileceğine işaret eden Nazarbayev, şunları kaydetti:

"ABD ile Asya Pasifik bloğu oluşturma aşamasındayız. Avrupa ile ABD arasında yapılacak görüşme ve anlaşmalar hakkında duyuyoruz. Biz de Orta Asya ve Avrasya bölgesinde Şangay İşbirliği Örgütünü kurduk. Belki ileride bu örgüte Hindistan, Pakistan ve İran'ın üyeliği söz konusu olabilir. O zaman WTO nasıl çalışacak? Bence ayrı ticari blokların oluşturulması ileride bütün ülkelere zarar verebilecek çıkmaz yoldur. Radikal dönemde de çatışmaya neden olabilir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Astana Ekonomi Forumu Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement