Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 95. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 95. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mutafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 95'inci yıl dönümü törenlerle kutlanırken törene katılan protokol mensupları 10 yıl aradan sonra ilk kez Atatürk'ün şehre giriş yaptığı tarihi İstanbul kapısı’ndan geçti.

03.07.2014 12:56

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mutafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 95'inci yıl dönümü törenlerle kutlanırken törene katılan protokol mensupları 10 yıl aradan sonra ilk kez Atatürk'ün şehre giriş yaptığı tarihi İstanbul kapısı'ndan geçti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 95.Yıldönümü törenleri, Atatürk'ün şehre giriş yaptığı tarihi İstanbul Kapı önünde düzenlenen yürüyüşle başladı. Yürüyüşe Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum amirleri ve askeri erkan katıldı.

Yakutiye Belediyesi tarafından restore edilen Atatürk'ün Erzurum'a giriş yaptığı tarihi İstanbul Kapı'da protokol mensupları 10 yıl aradan sonra ilk kez geçtiler. İstanbul Kapı'dan başlayan kortej yürüyüşü Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önüne kadar bando eşliğinde devam etti. Tören, Havuzbaşı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı okunmasının ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk'ün Erzurum'a gelişi ve milli mücadele döneminde Erzurum Kongresinin önemini anlattı. Başkan Sekmen, "1914 yılında başlayan 1918 yılında sona eren birinci dünya harbi devletimizi için çetin şartlar altında geçmiş pek çok cephede düşmanlarına kahramanca karşı koyan ve yüz binlerce şehit veren vatan evladını ve evlatlarını gazi olarak bu millete bırakan güzel memleketimiz maalesef savaşın sonunda yenik sayılmıştır ve Mondros anlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. İşte böyle bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul'dan yola çıkmış Samsun'a varmış oradan Erzurum'a gelerek, Erzurum'da büyük bire kongre düzenlemiş. İşte o günlerde Mustafa Kemal Paşa, milli mücadeleyi teşkilatlandırmak üzere İstanbul'dan vapurla kalabalık bir ekiple Anadolu'ya çıkmış ve 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmış ve ardından 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a gelmiş ve Erzurum'a varışında büyük bir törenle karşılanmıştır" dedi.

Törende daha sonra halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Tören protokol mensuplarının Mustafa Kemal'in kongre süresince 52 gün kaldığı Çaykara Caddesi'ndeki Atatürk Evi'nin ziyaret edilmesiyle tören son buldu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 95. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement