Ayçiçek Ön Alım Fiyatı Yeniden Gözden Geçirilmeli" - Son Dakika
Yerel

Ayçiçek Ön Alım Fiyatı Yeniden Gözden Geçirilmeli"

EDİRNE (AA) – CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçek ön alım fiyatını eleştirdi.

26.08.2015 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EDİRNE (AA) – CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçek ön alım fiyatını eleştirdi.

CHP Edirne İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Gaytancıoğlu, açıklanan fiyatın yeterli olmadığını söyledi.

Edirne ekonomisinde ayçiçeğinin önemli bir yeri olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün Edirne ekonomisini çok yakından ilgilendiren ve can alıcı bir nokta olan açıklanan ayçiçeği fiyatları konusunda üzgünüz. Çünkü Türkiye ayçiçeğinde ve yağında ithalatçı. Her yıl iki milyon ton civarında ayçiçeği yağı ithal etmek zorundayız. Dolar sürekli artıyor. Kendi çiftçimizden esirgediğimiz paraya başka ülkelerin çiftçilerine veriyoruz. Şuan da Türkiye'ye bir  ton ayçiçeğinin maliyeti toplam 605 dolar. Bunun 415 doları çekirdeğin kendisi Tekirdağ Limanı'na teslim. Vergisi 173 dolar. 15 dolarda nakliyesi var. Türkiye'de üretilen ayçiçeklerinde yağ oranı bu sefer çok düşük. Tarım da risk çok fazladır.

Bir bebek misali her zaman bakmak zorundasınız. Doğal çevre ile eş güdümlü çalışmak zorundasınız. Bu sene de hiç yağmur yağmadı. Yağmur yağmayınca verimler çok düştü. Ayçiçeğinin maliyeti şuan da 1.75 kuruş. Ayçiçeği'nin 2 lira bir fiyat olması lazım dedik. Ama dünya piyasalarında 1766 lira iken Türk çiftçisinin maliyeti 1 lira 75 kuruş iken Trakya Birliğin açıkladığı 1 lira 47 kuruş çok düşük bir fiyattır. Çiftçinin maliyeti karşılanmadığı gibi zarara giriyor. Trakya Birliği buradan tekrar uyarıyorum. Türkiye'nin yüzde 60'lık ekonomisini Edirne üretiyor. Edirne'nin ekonomisinden para çalınıyor. Biz bunu dile getirmeyelim de ne yapalım."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ayçiçek Ön Alım Fiyatı Yeniden Gözden Geçirilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement