Ayşe Valide Sultan'a 'Mesir Macunlu' Anma - Son Dakika
Güncel

Ayşe Valide Sultan'a 'Mesir Macunlu' Anma

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan vefatının 480. yılında dualarla anıldı.

03.05.2014 17:03

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan vefatının 480. yılında dualarla anıldı. Türbe önünde yapılan törende geleneğin yaşatılması için de Ayşe Hafsa Sultan anısına mesir macunu dağıtıldı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Ayşe Hafsa Sultan, Fatih Yavuz Selim Camii avlusundaki türbesinin önünde dualarla anıldı. Törene; AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Fatih Belediye Başkan Vekili Hasan Suver, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Kulalılar derneği Başkanı Ercan Oğuz, çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehter takımının verdiği mini konserin ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Yapılan duanın ardından kürsüye çıkan Kulalılar Derneği Başkanı Ercan Oğuz, her sene anma programlarına katılan Manisa İl Kültür Müdürü Erdinç Karaköse'nin dün Cuma namazı çıkışı silahlı saldırıya uğradığı için bu seferki anma etkinliğine katılamadığını belirtt. Karaköse'nin durumunun iyi olduğu ifade edildi.

"İNSANLARIN ÖMRÜ YAŞADIKLARI KADAR DEĞİLDİR, ANILDIKLARI KADARDIR"

Valide Sultan ve mesir macunu hakkında bilgiler veren Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Milletler ve devletler zaman zaman büyük imparatorluklar kurarlar. Dünyada şu ana kadar 5 büyük imparatorluk geldi ve geçti. Bunlardan biri Osmanlı İmparatorluğu. Devletlerin hayatı da insanlara benzerler, doğarlar, büyürler ev sonra da çöker. Her devlet tarihte izler bırakır. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl yaşadı. Manisa milletvekili olarak 474 yıldır Hafsa Sultan'ı anıyoruz. İstanbul'da da 6 yıldır anılıyor. Tarihte de bilindiği gibi, Hafsa Sultan mesir macunuyla iyileşiyor. O dönemde de iyilrştiktrn sonra Hafsa Sultan bir ferman yayınlar; 'Bugünden itibaren bütün fakirlere, hastalara şifa olmaları için macunu karınız ve Manisa'da dağıtınız' der. Mesir macunu da ev ev kapılar çalınır ve mesir macunu dağıtılır. Bu gelenek, 474 yıldır da mesir macunu saçılarak devem eder. İnsanların ömrü yaşadıkları kadar değildir, anıldıkları kadardır. Hafsa Sultan, 'Sen ne kadar büyük biri kadınsın ki, 480 yıldır anılıyorsun."

MESİR MACUNU METRELERCE KUYRUK OLUŞTURDU

Ayşe Hafsa Valide Sultan için yapılan duaların ardından, Ayşe Hafsa Sultan vasiyeti üzerine halka 1001 derde deva olduğu söylenen rengarenk mesir macunu halka dağıtıldı. Vatandaşlar mesir macunu alabilmek için metrelerce kuyruk oluşturdu. Aralarında kadınlar, yaşlılar ve çocuklarında bulunduğu kuyrukta vatandaşlar Manisa'daki geleneğin türbede de sürdürülmesinden memnun olduklarını dile getirdi.

Kızıyla birlikte mesir macunu almaya gelen Manisalı bir vatandaş, "Mesir macununun burada dağılması beni Manisa'ya götürdü" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ayşe Valide Sultan'a 'Mesir Macunlu' Anma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement