Badem, Adıyamanlı Çiftçinin Umudu Oldu - Son Dakika
Yerel

Badem, Adıyamanlı Çiftçinin Umudu Oldu

Tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürünlere yönelen Adıyamanlı çiftçilerin umudu badem oldu.

03.10.2015 11:22

İSMAİL KAYA - Tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürünlere yönelen Adıyamanlı çiftçilerin umudu badem oldu. Hasadı yapılan badem, bu yıl 4 bin tona ulaşan rekolteyle çiftçiyi memnun etti.

Türkiye'de badem yetiştirme alanı bakımından Şanlıurfa'dan sonra ikinci sırada yer alan Adıyaman'da 20 bin dönüm arazide badem üretimi yapılıyor.

İlk kez geçen yıl bin 600 ton ürün alan yöre çiftçisi, bu yıl 4 bin tona çıkan rekolte sayesinde yoğun bir hasat dönemi geçiriyor. Gelecek 5 yıllık süreçte 70 bin dönüm dikili alana ulaşılması hedeflenen yörede bademin yaygınlaşmasıyla işsizliğin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, badem üretimiyle her yıl yaklaşık 3 bin kişiye geçici istihdam sağlıyor. Badem ayrıca mevsimlik işçi olarak Adıyaman'dan Türkiye'nin değişik bölgelerine giden insanlara da umut oluyor.

Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, AA muhabirine, bölgede badem yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, yakın bir zamanda Kahta'da badem borsası açılacağını söyledi.

Adıyaman genelindeki 20 bin dönüm badem arazisinin 15 bininin Kahta'da olduğunu anlatan Kaya, "Hedefimiz 60 bin dönüm badem. Adıyaman'ın bademde söz sahibi haline gelecek bir il olacağına inanıyoruz" dedi.

"Yaklaşık 1 milyon badem ağacı var"

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can da son yıllarda çiftçilerin bu ürüne yönelmesiyle Adıyaman'ın Türkiye badem üretiminde önemli yere geldiğine işaret etti.

Adıyaman'ın badem için uygun iklim şartlarına sahip olduğunu ifade eden Can, "Adıyaman'ın çok eskiden beri badem bölgesi olduğunu, doğal bitki örtüsünden anlıyoruz. Son yıllarda Adıyaman genelinde 20 bin dönümü aşkın badem tarlası bulunmaktadır. Bu da Adıyaman'da yaklaşık 1 milyon meyve veren badem ağacımızın olduğunu gösteriyor" dedi.

"Mevsimlik işçiler artık gitmiyor"

Badem üretiminin yaygınlaşmasıyla mevsimlik işçilerin artık il dışına çıkma ihtiyacı duymadığını anlatan Can, çiftçilerin kuru tarım yerine badem üreticiliğine yönelmesiyle bu sektörde istihdam alanlarının açıldığını dile getirdi.

Çevre illere gitmeyen çok sayıdaki işçinin kendi memleketlerinde çalıştıklarını kaydeden Can, "Badem yaygınlaşınca mevsimlik işçiler artık il dışına gitmemeye başladı. Çok sayıda örnek bahçe tahsis ettik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Bademciliği geliştirmek için yüzde 70 hibeli projelerimiz de mevcut" diye konuştu.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ise üreticilere sürekli destek verdiklerini ve bunun meyvesini çok sayıda çiftçinin badem üreticisi olmasıyla aldıklarını söyledi.

Okul harçlıklarını çıkarıyorlar

Üreticilerden Cemal Yıldırım da bu yılın badem açısından çok verimli geçtiğini belirtti.

Badem hasadında çalışan Özlem Özdemir ise üniversite harçlığını çıkarmak için çalıştığını, ilçede badem üretimi yapılması sayesinde yaz aylarında dışarıya gitmelerine gerek kalmadığını anlattı.

Lise öğrencisi Tayfun Özer de badem hasadından elde ettiği geliri eğitim ihtiyaçlarını gidermek için kullanacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Badem, Adıyamanlı Çiftçinin Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement