Hükümetin Büyüme Tahminleri Tutmadı Bakan İtiraf Etti - Son Dakika
Ekonomi

Hükümetin Büyüme Tahminleri Tutmadı Bakan İtiraf Etti

Hükümetin Büyüme Tahminleri Tutmadı Bakan İtiraf Etti

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde sıkıntıların süreceğini ve "arzu edilen" büyüme rakamlarına ulaşılamayacağını söyledi.

31.03.2015 17:31  Güncelleme: 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde sıkıntıların süreceğini ve "arzu edilen" büyüme rakamlarına ulaşılamayacağını söyledi. Hükümetin büyüme rakamları ile ilgili yaptığı tahminlerde tutmamış oldu.

İKİ SEBEP VARMIŞ

Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Konferansı'na katılan Işık konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık bir gazetecinin, ekonomik büyüme verilerine ilişkin sorusu üzerine, iç tüketim ve ihracatın Türkiye'de büyümeyi etkileyen iki faktör olduğunu hatırlattı.

BAKAN UMUTLU KONUŞTU

Bölgede ve Avrupa'da yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ihracat pazarlarındaki gelişmeler nedeniyle ihracatın büyümeye negatif katkı vermesinin beklenmesine rağmen, bir miktar pozitif katkı verdiğini ifda eden Işık, şunları söyledi:

"İç tüketimdeki artış büyümeyi olumlu etkiledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya itibariyle, içinden geçilen konjonktür itibariyle bu büyüme rakamlarını normal karşılamak lazım. Bu açıdan 2015 ilk ve ikinci çeyrekte bugünkü gibi bir takım sıkıntılar yaşayacağımız açık. Daha arzu ettiğimiz büyüme rakamlarına ulaşamayacağımız belli ama özellikle ilk yarıdan itibaren Türkiye'nin hızlı bir büyüme rakamı yakalayacağını, hızlı bir büyüme sürecine gireceğini söyleyebiliriz. Baz etkisi de ortadan kalkacağı için, Türkiye'nin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren büyümede ciddi bir artış yakalayacak."

HÜKÜMETİN BÜYÜME TAHMİNLERİ TUTMADI

2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program, Ekim 2013'te ilan edilmiş ve hükümet 2014 yılı için GSYH büyüme tahmini yüzde 4 olarak açıklamıştı. 2014 yılı Bütçe Yasası da yüzde 4'lük büyüme tahminine göre hazırlanmıştı. Kişi Başına Düşen Milli Gelir ise 11 bin 277 dolar olarak öngörülmüştü. Fakat daha sonra revize edilen tahminler bugün tutmadı. 2014 yılı büyümesi yüzde 2.9 geldi.

Ancak Eylül ayında açıklanan 2014 yılı 2.çeyrek büyüme rakamları, piyasalarla birlikte hükümet üyelerini de adeta şok etti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, düşük gelen büyüme üzerine, 2014 büyüme tahminini yüzde 3 ila 4 aralığına indirebileceklerini ilk söyleyen oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyümedeki yetersizliğe neden olarak yaz aylarında yaşanan 'kuraklığı' gösterdi.

EN SON 3.3 OLUR, DEMİŞLERDİ

Cevdet Yılmaz'ın açıklamasından yaklaşık bir ay sonra, Ekim 2014'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme tahminini revize ettiklerini açıkladı. Babacan, 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 3,3'e çektiklerini açıkladı.

Bununla birlikte kişi başına düşen milli gelir tahmini de 11 bin 277 dolardan; 10 bin 537 dolara düşürüldü. 2014 yılı GSYH tahmini ise 1 trilyon 719 milyar TL'den (867 milyar dolar) olarak ilan edildi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR 873 DOLAR AZ GERÇEKLEŞTİ

Ancak bugün açıklanan rakamlar, hükümetin 5 ay önce yaptığı tahminlerin bile altında kaldı. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin 537 dolar yerine 10 bin 404 dolar; GSYH ise 867 milyar dolar yerine 800.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. (Kaynak:Hürriyet-DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hükümetin Büyüme Tahminleri Tutmadı Bakan İtiraf Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • erdem sabri: akp döneminde artanlar : 1-işsizlik 2-dış borç 3-enflasyon 4-petrol gaz elektrik fiyatları 5-iş kazaları 6-adaletsizlik hukuksuzluk 7-yandaş milyarderler bakan, başbakan çocukları yakınları 8-vergiler 9-halk arasında kutuplaşma, yozlaşma 10-yolsuzluk , hırsızlık azalanlar 1-demokrasi 2-kişi başı milli gelir 3-özgürlükler 4-iç ve dış itibar 5-devlete güven 14 0 Yanıtla
  • Frozontana: Nankörler ! İyiki Akp var.cihan rumuzlu angut Akp li olmadıgın çok belli !! 1 13 Yanıtla
  • tarafsiz düşünür: Davutoğlu geldi ak parti dibe vuruyor .. nerde kaldin ABDULLAH GÜL amcamiz.. gel gel de millet Erdoğandan sonra tekrar bir GÜL görsun . 5 7 Yanıtla
  • onurlu duruş: itraf edicene istifa et yapamıyosan brak sülükmüsünüz 9 1 Yanıtla
  • yeter artık takke düştü kel göründü: yatın paranın sıcak yerlerinde büyürsünüz akepe kafası 7 1 Yanıtla
  • dertli vatandaş: her gün ağlıyorum bu ülkemizin haline ağalarımız padişahlarımız yediği önünde yemediği arkasında bolluk içinde yaşar iken vatandaşımızın akşam çocuklarımın karnını nasıl doyuracam diye dert yanar bunun neresinde müslümanlık imanınız nerede 5 3 Yanıtla
  • antiakp: aksaraydaki bırakmıyorki milletin geliri yükselsin, aksarayın maliyeti, gider maliyet eeeee birde örtülü ödeneğinin yüzde 96 artırılması gelir vatandaşa dağılmıyor. dün demişti ya devletin malı deniz yemeyen domuz diye artık akkoyunlar bundan kendilerine bir pay çıkarırlar 5 1 Yanıtla
  • : Ha şunu bileydin. Senin büyümen için benim cebiminde büyümesi lazım. Ama nedense benimki büyüyeceğine küçülüyor. Salak mı sandınızlan siz bizi. Artık açtı millet gözünü daha bunlar iyi günleriniz. Ne kadarda takla atsanız zor iktidar olursunuz. Hele ki tek başınıza. 5 1 Yanıtla
  • serhat: neyi tutturdunuz ki 4 1 Yanıtla
  • Ahmet: TÜİK İSTEDİĞİNİZ BÜYÜME DEĞERINİ AÇIKLAR SIKINTI YOK. 5 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı
    10:03 BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,18 düşüşle 8.702,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,77 puan ve yüzde 0,18 değer kaybederek 8.702,35 puana indi. Bankacılık endeksi ve holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,85 ile ticaret oldu. Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybıyla 8.718,11 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyelerinin destek, 8.800 ve 9.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:54 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,30 liradan, euro ise 35,17 liradan satılmıştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    09:33 Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı
    09:33 VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 artışla azalışla 9.687,25 puandan başladı. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • İçlerinde kanser ilaçlarının da olduğu 47 ilaç geri ödeme kapsamında
    09:29 İçlerinde kanser ilaçlarının da olduğu 47 ilaç geri ödeme kapsamında

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 36'sı yerli üretim olmak üzere 47 ilacın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını açıkladı. İlaçların 3'ü kanser ve 3'ü de diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar olduğu belirtildi.

  • Japonya Merkez Bankası, negatif faiz politikasını sonlandırıyor
    09:24 Japonya Merkez Bankası, negatif faiz politikasını sonlandırıyor

    Japonya Merkez Bankası (BoJ), büyük şirketlerdeki ücret artışlarının ardından negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BoJ, kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı aldı. Bu kararla birlikte BoJ, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) salgın sonrasında enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ise ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürdü.


Advertisement