Bakan Nihat Zeybekci Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Nihat Zeybekci Soruları Yanıtladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Nisan ayı sonu itibariyle enflasyonun, geçtiğimiz 1 yıllık döneme bakıldığında eksi yönlü olacağını düşünüyorum." dedi.

15.04.2015 16:36  Güncelleme: 16:48

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Nisan ayı sonu itibariyle enflasyonun, geçtiğimiz 1 yıllık döneme bakıldığında eksi yönlü olacağını düşünüyorum" dedi.

Zeybekci, 53'üncü İstanbul Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nın (AYMOD) açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dolar/TL kurunun nereye kadar yükseleceğine ilişkin bir soruya Zeybekci, "böyle bir eşiğin olmadığı" yanıtını verdi.

Türkiye ekonomisinin, dünya ekonomisi içindeki varlığının yüzde 1 seviyesinde olduğunu, dolayısıyla dünyadaki dalgalanmalardan otomatik olarak etkileneceğini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

"1994, 1999 veya 2001 yıllarındaki gibi bizden kaynaklanan krizlerle Türk Lirası'nın bir gecede yüzde 30 değer kaybetmesi şeklinde değildi. 'Bu nerede durur veya ne şekilde olur?' demek, toto şeklinde bir tahminde bulunmak demektir. ABD ekonomisi için sürdürülebilir değildir. Fed'in aldığı kararlar ile avrodaki parasal bollaşmaya yani 2016'nın ilk çeyreğine kadar 1,1 trilyon avroluk parasal genişlemeye gidilecek olması ve Avrupa, İsveç, İsviçre, İngiltere, Japonya merkez bankasının faizleri hala eksilerde veya sıfıra yakın tutması, ABD Doları için sürdürülebilir değildir.

Şu an itibariyle, ABD Doları'nı talep eden bu kadar çok para, ABD'de kapasite, yatırım ve üretim artışı demektir. Kapasite artırarak ürettiğiniz bu değerleri dünya piyasalarına satmak üzere çıktığınızda, doların aşırı değerlenmesinden dolayı bunları satmak zorlaşır. Yani ABD arabası artık Avrupa ve Türk arabasından daha pahalı hale gelmiştir. Tercih edilememektedir. Onun için 'bu durum sürdürülemez' diyorum. Şu anda ABD ekonomisi tarafından negatif algılama vardır. Biz bu sürecin sağlıklı bir dalgayla devam etmesini, Türkiye'nin de bunun ne olduğunu bilerek ayakları üzerinde sağlam durmasını önemsiyoruz."

"Enflasyon artar demiyorum, artırıcı etkisi olur"

Bakan Zeybekci, kurdaki yükselmenin nisan ayını nasıl etkileyeceğine dair bir soruya ise nisan ayının henüz bitmediği cevabını verdi.

Kurdaki bu dalgalanmanın, bu seviyelerde kalacağını düşünmediğini vurgulayan Zeybekci, "Nisan sonu itibariyle bakmak lazım. Mutlaka etkisi olacaktır. Döviz kurundaki her yüzde 10'luk artış, enflasyonu 1,5 puan yükseltiyor. Diğer taraftan mevsimsel etkiler de olacaktır. Enflasyon artar demiyorum, artırıcı etkisi olur. Ama bizim tarımdaki olumlu gelişmelerimiz de diğer bütün sektörlerimizdeki olumlu gelişmelerimiz de enflasyonu düşürücü etkiler olacaktır. Bunu nötrlemesini bekliyoruz. Şöyle söyleyeyim, nisan ayı sonu itibariyle enflasyon, geçtiğimiz 1 yıllık döneme bakıldığında buna rağmen eksi yönlü olacağını düşünüyorum."

Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un, enflasyona ilişkin açıklamalarına yönelik ise şunları söyledi:

"Kimsenin bu alanda spekülatif bir yaklaşım içinde olmasını tavsiye etmiyoruz. Vatandaşlarımız buna karşı uyanık olmalı. Şu andaki dalgalanmayı ben hala dünyadaki dalgalanma sınırları içinde görüyorum, spekülatif olarak değil..."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement