Bakanlar Yıldız ve Kıttaneh Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Ekonomi

Bakanlar Yıldız ve Kıttaneh Soruları Yanıtladı

Bakanlar Yıldız ve Kıttaneh Soruları Yanıtladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "(Gazze'ye yüzer santral gönderilmesi) Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek.

19.08.2014 12:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gönderilmesine ilişkin "Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek. Oranın fiziki şartlarının yapılması gerek. Bu da en az 1-1,5 aylık mesai demek" dedi.

Yıldız ve Filistin Enerji Bakanı Omer Kıttaneh, Bakanlıktaki görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Konuk Bakan Kıttaneh, bir basın mensubunun kısa süreli ateşkes sonrası ülkesine yönelik nasıl bir tablo öngördüğünü sorması üzerine, şunları söyledi:

"Filistin'deki insani dramın kalkması için bütün dünyayla birlikte halkımız üzerindeki ablukanın kaldırılması gerekiyor. Biz inşa ederdik, onlar da yıkardı. Bunun tekrar edilmemesi olmaması için, geçmişte yaşanan derslerden büyük ibretlerden yola çıkarak dünya kamuoyuyla birlikte Filistin'i el ele yeniden inşa etmemiz gerekmekte. Bizim İsrail tarafından üç esas istediğimiz oldu. Birincisi ablukanın kaldırılması, ikincisi yeniden yapılanma için izin verilmesi, üçüncüsü Filistin halkına yönelik bu tür saldırıların bir daha yaşanmaması."

İsrail'in bu savaşla kötü yüzünü herkese gösterdiğini vurgulayan Kıttaneh, dünyayı Filistin'in yanında olmaya çağırdı.

"Yıllık 220 bin ton yakıt ihtiyacı da var" -

Bakan Yıldız, Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gönderilmesi konusunda İsrail tarafının tavrının ne olacağına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Öncelikle ambargonun enerji kısmının askıya alınmasıyla bunların yapılabileceğini söylemiştim. Yaklaşık 40 kilometrelik sahil şeridinde. Çünkü bunun yakıt ihtiyacı da var. Yıllık 220 bin ton yakıt ihtiyacının da aynı şekilde ambargodan öte tutulması lazım. Kendileri bu konuyu şu anda biliyorlar. İsrail tarafı bununla alakalı nasıl bir tavır alacağını önümüzdeki günlerde açıklayacaktır. Bu insani bir durumdur. Burada hastaların, yaşlıların, kadınların düşünülmesi lazım. Alaksa'daki fok balıklarına gösterdiğimiz hassasiyetin, üzülerek söylüyorum, onda birini burada gösterirsek bu işi yapmış oluruz. Bunun da olumlu karşılanacağına inanıyorum."

"(İsrail'den) Negatif bir sinyal alınmadı" -

İsrail ile Gazze'de yüzer santralin devreye girmesine izin verilmesi konusunu Filistin tarafının görüştüğünü bildiren Yıldız, İsrail'in bakış açısına ilişkin "En azından negatif bir sinyal alınmadı" ifadesini kullandı.

Yüzer santralin ne zaman faaliyete geçeceğine yönelik soruya karşılık Yıldız, şunları kaydetti:

"Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek. Çünkü farklı ülkelerde, Lübnan, Pakistan, Gana gibi ülkelerde de bu firmanın gemisi var. Prensipte Filistinli kardeşimle anlaşıldı ama oranın fiziki şartlarının yapılması gerek. Bu da en az 1-1,5 aylık mesai demek ama bir yerinden başlamamız lazım. Biz Filistin'deki hiçbir olaya, hadiseye kayıtsız kalamayız. Enerji sektörü olarak üzerimize ne düşüyorsa bunu fazlasıyla yapmaya hazırız. Enerjinin insani bir ihtiyaç, su, ekmek gibi bir ihtiyaç olduğundan yola çıkarak, bir barış gerekçesi olarak düşünerek, İsrail tarafının da bu noktada daha farklı bir yaklaşımda bulunacağına inanıyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakanlar Yıldız ve Kıttaneh Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement