Bakanlığın Kök Hücre Nakli ile Ameliyat İzni Verdiği 2 Doktordan Biri Oldu - Son Dakika
Güncel

Bakanlığın Kök Hücre Nakli ile Ameliyat İzni Verdiği 2 Doktordan Biri Oldu

Bakanlığın Kök Hücre Nakli ile Ameliyat İzni Verdiği 2 Doktordan Biri Oldu

Türkiye genelinde sadece 2 göz doktoruna verilen 'Kök hücre nakliyle ameliyat' izni ardından yapılacak ameliyatlarla, görme kaybı yüzde 10'un da altına düşen hastaların yeniden görebileceği belirtildi.

19.02.2015 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelinde sadece 2 göz doktoruna verilen 'Kök hücre nakliyle ameliyat' izni ardından yapılacak ameliyatlarla, görme kaybı yüzde 10'un da altına düşen hastaların yeniden görebileceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Danışma Kurulu tarafından 21 Ocak 2015 tarihinde Türkiye'de izin verildiği doktorlardan biri olan Erciyes Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof.Dr. Ayşe Öztürk Öner, görme yeteneği çok düşük hastaların da kök hücre nakli ameliyatlarıile görme yeteneğine tekrar kavuşabileceklerini söyledi. Prof.Dr. Öztürk Öner, nakledilecek hücrenin de, nakil yapılacağı dokuyla uyum sağlama zorunluluğu bulunmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bu tedavi yöntemiyle retinaya kendini yenileyebilen kök hücrelerinden nakledilecektir. Çalışmaya 'Retinitis pigmentosa' tanısı almış görme düzeyi yüzde 10 düzeyinden daha düşük olan gönüllüler dahil edilecektir. Retinitis Pigmentosa'nın henüz bilinen bir tedavisi yoktur. Kök hücre çalışmaları ve gen tedavileri bu hastalık için umut ışığı olmuştur. Daha önce yapılan deneysel ve insan çalışmalarındaki ilk sonuçlar olumludur."

KAYSERİ'DE KÖK HÜCRE BANKASI VAR

Prof.Dr. Ayşe Öztürk Öner, ameliyat olacak hastalar için kök hücre bulma konusunda sıkıntı yaşanmayacağına da dikkat çekerek, ERÜ, Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve üç yıldır gelişerek çalışmalarını sürdüren, kök hücre bankasının başarıyla hizmetine devam ettiğine dikkat çekti. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakanlığın Kök Hücre Nakli ile Ameliyat İzni Verdiği 2 Doktordan Biri Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement