Balı Şekerleme Yaptılar - Son Dakika
Güncel

Balı Şekerleme Yaptılar

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde uzmanlar, balı çocuklar ve yetişkinlerin severek yiyeceği yumuşak şekerleme formuna getirdi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erbaş: "Bir tane 'Jelibal' şekerlemesi yiyen, bir çay kaşığı bal yemiş gibi olacak"

30.01.2015 11:19

GÜLSEM ADAM - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, bölümlerindeki bir araştırma görevlisi ve bir yüksek lisans öğrencisinin yürüttüğü projede baldan yumuşak şekerleme ürettiklerini bildirdi.

Doç. Dr. Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma görevli Sultan Arslan ve yüksek lisans öğrencisi Ceren Mutlu ile yürüttükleri çalışmada, balın doğal ve fonksiyonel gıda özelliklerini çocuklara yönelik yumuşak şekerleme formunda yeni bir ürüne dönüştürdüklerini kaydetti.

Yeni bal ürünüyle çocukların şeker şurubundan yapılmış sağlıksız şekerlemeye maruz kalma oranlarını azaltmak istediklerini dile getiren Erbaş, ayrıca bal tüketimlerini de artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Doç. Dr. Erbaş, "Jelibal" adını verdikleri ürün için patent başvurusunda da bulunduklarını açıkladı.

"Balın bal özelliklerini koruduk"

Erbaş, market ve bakkal reyonlarında çeşitli renk ve şekillere sahip şekerlemelerde gıda maddeleri ve renklendiriciler kullanıldığını, bunun da gelişim çağındaki çocukları tehdit ettiğini vurguladı.

Geliştirdikleri Jelibal'ın çocuklara bal yeme alışkanlığı kazandıracağını savunan Erbaş, "Çocuklarımıza sağlıklı, alternatif bir ürün sunmak için balı şekerleme formuna getirdik. En önemlisi, balın bal özelliklerini koruyarak yapmaya çalıştık ve yüksek ısı da kullanmadığınız için bal değerini korumayı başardık" dedi.

"Bir çay kaşığı bal yemiş olacak"

Bal üzerinde çok küçük işlemler yaptıklarına değinen Erbaş, şöyle konuştu:

"Balın bal özelliklerini koruyarak çocuklara yönelik ve yetişkinlerin de tüketebileceği bir şekerleme elde etmeyi başardık. Balın biyoaktif özelliğini doğrudan Jelibal'a aktarabildik. Şekerlememizde Bal Tebliği'nin değerlerini de korumayı başardık. Bir tane Jelibal şekerlemesi yiyen, bir çay kaşığı bal yemiş gibi olacak. Bu ürün hem bir şekerleme hem de fonksiyonel, yani sağlıklı bir gıda oldu. Normal şekerlemeler şeker, gıda aromaları ve gıda boyaları içeriyor. Dolayısıyla çocuklar doğrudan şeker, boya ve aroma tüketimine maruz kalıyor. Ayrıca şekerlemelere yüksek sıcaklık uygulandığı için bir takım riskler şekerlemelerin içine dahil oluyor. Jelibal'a ise minimal sıcaklık uyguladık ve balın bal özelliklerini korumayı başardık. Stabilizatör olarak jelatin kullandığımız için de projeye kısaca 'Jelibal' adını verdik."

Jelibal'ın sade, limonlu, çilekli, portakallı, karadutlu türlerini ürettikleri anlatan Erbaş, tüketicilerin ürünü oldukça beğendiklerini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balı Şekerleme Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement