Baraj Doluluk Oranlarındaki Düşüş - Son Dakika
Yerel

Baraj Doluluk Oranlarındaki Düşüş

Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Şube Müdürü Gülay: "Bu yıl sulama sezonunu biraz sıkıntılıda olsa atlatırız ama ondan sonraki sene için söylenecek bir şey yok"

08.01.2014 10:45

Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Şube Müdürü Yakup Gülay, bu yıl yağış miktarının az olduğunu belirterek "Bu yıl sulama sezonunu biraz sıkıntılı da olsa atlatırız ama ondan sonraki sene için söylenecek bir şey yok" dedi.

Gülay, AA muhabirine yaptığı açıklamada barajlardaki su oranının geçen yıla oranla daha aşağı seviyelerde olduğunu, bu yıl olmasa da böyle devam ederse gelecek yıl için sorun olacağını kaydetti.

Manisa'da 6 baraj bulunduğuna dikkati çeken Gülay, şöyle konuştu:

"Geçen yıl barajlarımızın doluluk oranları epey yukarıdaydı. Demirköprü Barajı ile diğer baraj ve göller, Buldan Barajı dışında neredeyse yüzde 100 doluluk oranına sahipti. Bu yıl ise Demirköprü yüzde 61, Gölmarmara yüzde 67, Sevişler yüzde 69, Buldan yüzde 51, Avşar yüzde 46 ve Gördes Barajı'nda yüzde 26,5 oranlarındadır. Gördes Barajı, aynı zamanda İzmir'e içme suyu vermektedir."

"Bu yıl suyu idareli kullanmalıyız"

2014 yılında barajlardaki suyun idareli kullanılması gerektiğini vurgulayan Gülay, şöyle konuştu:

"2015'e ne olur bilemeyiz. şubat, mart ve nisan aylarında yeteri kadar yağmur düşerse barajlardaki su oranı artar. Şu anda su oranları olarak geçen yıl bu zamandan daha düşük noktadadır. Manisa çiftçisi Demirköprü, Gölmarmara, Avşar ve Buldan'da su doluluk oranlarına göre kısıtlı da olsa bu seneyi atlatabilir. Hiç yağmazsa atlatır ama seneye iki kat yağması gerekir. Bu doluluk oranlarına göre kısıtlı da olsa sulamada çok fazla sıkıntı yaşanabileceğini düşünmüyorum."

Çiftçinin sıkıntı çekmemesi için DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Bin Günde Bin Gölet" projesi hakkında bilgi veren Gülay, Manisa'da yapılması planlanan 52 göletten 6'sının yapıldığını, 17'sinin inşaatının devam ettiğini, kalan 29'unun da bu yıl ve 2015 yılı içinde yapılacağını söyledi.

DSİ tarafından yürütülen "Gediz Nehri Yatak Islahı" projesinin de sürdüğünü sözlerine ekleyen Gülay, bu kapsamda tamamı 35 kilometre olan ıslah çalışmasının da 27 kilometresinin tamamladığını, bunu DSİ'nin kendi bütçesi ile gerçekleştirdiğini vurguladı. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Baraj Doluluk Oranlarındaki Düşüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement