Barzani, Obama'dan 'Bağımsızlık' İstedi - Son Dakika
Dünya

Barzani, Obama'dan 'Bağımsızlık' İstedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, üç yıl sonra ilk ABD ziyaretinde Obama'nın önüne bağımsızlık dosyasını koydu.

06.05.2015 07:55  Güncelleme: 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, 3 yıl sonraki ilk ABD ziyaretinde 'bağımsızlık' temasına destek için düğmeye bastı. Barzani en son 2012'de ABD'ye gitmişti. Bu kez kaldığı otelde Irak bayrağı değil sadece Kürt bayrağı asılması dikkat çekti.

MASADAKİ İLK MADDE KÜRT DEVLETİ

Barzani, yola Kürt siyasi liderleriyle 'kendi kaderini tayin hakkına' destek alarak çıktı. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin de yaptığı açıklamada Barzani'nin yapacağı görüşmelerde ilk gündem maddesinin Kürt Devleti olacağını ifade etmişti.

OBAMA'YLA BİR ARAYA GELDİ

Barzani, bir haftalık temaslarına dün Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yardımcısı Tony Blinken ile görüşerek başladı. Ziyaret, radikal İslamcı IŞİD tehdidinin yarattığı konjonktürel değişikliklerle farklı boyutlar kazandı. IŞİD saldırısı sonrası Kerkük'te kontrol peşmergeye geçmişken, Barzani, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referunduma gideceklerini BM'den de destek beklediklerini söylemişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmede başta IŞİD'in ortadan kaldırılması olmak üzere bir dizi konu ele alındı.

"PEŞMERGELERİN CESARETİNİ ÖVDÜ, 'DESTEĞE DEVAM' DEDİ"

Obama ve Biden'ın, ABD'nin IKBY'ye ve Kürt halkına güçlü ve devam eden desteğini yeniden teyit ettiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Hem Obama hem Biden, Kürt peşmergelerin cesaretini övdü ve Irak'ta IŞİD'e kurban gidenlere başsağlığı dileğinde bulundu. Barzani de Obama ve Biden'a, Musul'un düşmesinin ardından Irak Kürt bölgesinin diğer noktaları ile Erbil'in korunması için askeri eylemde bulunulması da dahil ABD'nin, Irak hükümetiyle ve Irak güvenlik güçleriyle koordinasyon içinde peşmergelere sağladığı ciddi askeri desteğe teşekkür etti.

Görüşmede, iki taraf da Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin öneminde mutabık kaldı ve bölgedeki şiddet nedeniyle yerlerinden olan milyonlarca sivile yardım sağlanması noktasında devam eden ortak taahhütlerinin altını çizdi."

BAĞIMSIZLIKLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Basına kapalı görüşmeye ilişkin yapılan resmi açıklamada 'bağımsızlık'la ilgili herhangi bir ifade yer almadı.

"IŞİD'İN YENİLMEZ OLDUĞU MASALINA SON VERDİK"

Barzani, Beyaz Saray'daki görüşmenin ardından ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen konferansa katıldı.

Barzani, IKBY'nin özellikle DAEŞ'le mücadele konusunda birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen "cesur peşmerge birliklerinin, ABD ve koalisyon güçlerinin de desteğiyle IŞİD'i yenilgiye uğrattığını" kaydederek, şunları söyledi:

"İnisiyatif şimdi peşmergenin eline geçti. 20 bin metrekareden fazla alanı temizledik. Kürt halkı ve peşmergenin yaptıklarından gurur duyuyoruz. Peşmerge, IŞİD'in yenilmez olduğu masalını sona erdirdi ve onları cephede bozguna uğrattı."

GÖRÜŞME ÖNCESİ ABD'DEN "IRAK'IN BİRLİĞİNDEN YANAYIZ" MESAJI

Beyaz Saray Sözcüsü, Irak'ın birliği çerçevesinde Kürdistan Bölgesi'ne yardımlarının süreceğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesinin başlamasına dakikalar önce Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu söyledi.

Rûdaw muhabiri Namo Abdullah'ın, "Kürtler'in kendi kaderini tayin hakkıyla ilgili bir ajandanız var mı?" sorusu üzerine Josh Earnest, "ABD, Irak'ın birliği çerçevesinde Kürdistan Bölgesi'ne yardımlarını sürdürecek." cevabını verdi.

Açıklamanın Barzani-Obama görüşmesinden önce gelmesi dikkat çekti.

Barzani, Obama\'dan \'Bağımsızlık\' İstedi
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Barzani, Obama'dan 'Bağımsızlık' İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (60)

  • ali veli: geç bile kalındı çoktan kurulmalıydı 6 42 Yanıtla
  • .: bu barzaniye kürt yahudisi deniliyor! bunlar büyük israili kurma ve petrolleri sömürme teknikleri! 7 39 Yanıtla
  • Anti kürt anti hdp: Ölümüne akp kiskananlar catlasin 6 24 Yanıtla
  • UMUT: Arkadaşlar her halkta mutlaka bir amerikancı kesim birde anti amerilancı kesim bulunur. Bu dünyada bütün halklarda vardır ama öyle bir halk düşünün ki sagcısı solcusu ilericisi gericisi amerkan kuklası o halk da kürt halkı,emperyalizmle dogdular emperyalizmle ölecekler 5 20 Yanıtla
  • gülbixwin: PKK her girdiği yerde hak talep eder virüs gibidir Güneyde yayılmasına izin verilmemesi gerekir. 15 9 Yanıtla
  • .: şimdi kürtlere gösterecekler havucu(bağımsızlık vereceğiz diyerek) kullanacaklar, petrolleri sömürmek için! kürtlerin kara kaşına,mavi gözüne hevesli değil kimse! petrollerin güvenliğini sağlamakta kullanacaklar bekçi olarak. 12 8 Yanıtla
  • ZAZALAR: ARKADAŞLAR İNSANLARIN NE OLDUĞUNU BİLMESİ IRKCI DEĞİLDİR. TÜRK TÜRKÜM DEMEKTEN GOCUNMAMALI BUNUN ADI IRKCILIK DEĞİL. KÜRTTE KÜRDÜM DEMEKTEN GOCUNMAMALI ZAZADA ZAZAYIM DEMEKTEN ARAPTA ARABIM DEMEKTEN. FAKAT ASİMİLE EDİLENLER İŞTE EN BERBATI. GEÇEN BİR VANLI BİRİNLE KONUŞTUM BU ARKADAŞ BANA DİYORKİ KÜRTCE BİLİYORUM ASLIM TÜRK AMA KÜRDÜM DİYOR. SIRF KÜRTCE BİLDİĞİ İÇİN KENDİNİ KÜRT SANIYOR OYUNA GELMEYİN BİRÇOĞUNUZ ASİMİLE EDİLİYORSUNUZ FARKINDA DEĞİLSİNİZ. ÖZELLİKLE TÜRKLERİ KÜRTLER ASİMİLE EDİYOR. AYNI ŞEKİLDE ZAZALARIDA DİKKAT EDİN. BİTLİS, VAN, URFA, ADIYAMAN BURALAR TÜRK ŞEHİRLERİ HEP NORMALDE ADIYAMANIN BAZI İLÇELERİNDE KÜRT VARDIR YERLİSİ, URFANINDA SİVEREK İLÇESİ ZAZADIR AMA KÜRTLEŞTİRİYORLAR ZAZALARI 8 12 Yanıtla
  • 666: Müslüman kardeşim bana ne verdi Hep yasak..yaşasın ABD yaşasın İsrail kahrolsun Türk faşizmi 6 14 Yanıtla
  • 666: Kürtlerin çoğrafyası beli...zazaların toprağı nerde köleler 5 15 Yanıtla
  • KÜRTLER ZAZALARI : KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK...KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK... 8 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement