Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa hazırlık çalışmalarına ilişkin, "Olmayacak diye başladığımız zaman zaten kendi kendini getiren bir kehanet haline dönüşür, olmaz. Bırakalım, olmaması halinde dahi şartları öyle olgunlaştıralım ki 'Bu ülkede, anayasa yapılamaz' gibi bir kanaat oluşmasın" dedi.

28.01.2016 21:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa hazırlık çalışmalarına ilişkin, "Olmayacak diye başladığımız zaman zaten kendi kendini getiren bir kehanet haline dönüşür, olmaz. Bırakalım, olmaması halinde dahi şartları öyle olgunlaştıralım ki 'Bu ülkede, anayasa yapılamaz' gibi bir kanaat oluşmasın" dedi.

Davutoğlu, Ülke Tv ve Kanal 7 televizyonlarının ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında yapılanları anlatan Davutoğlu, her gün yeni bir tartışma çıkararak bir yere varılamayacağını, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun düzgün bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında halka, "Niye yeni anayasaya ihtiyaç duyuyoruz"un anlatılması, bunun da siyasi edep ve nezaket kuralları içinde yapılması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Birbirimizi itham ederek, birbirimiz hakkında ileri geri konuşarak ve anayasa tartışmalarını sadece başkanlık meselesine irca ederek netice almamız çok zor. Yani muhalefetin, Türkiye'nin sanki anayasa meselesi bir tek başkanlığı engellemek gibi bir boyutta görmesi kendileri için de doğru değil. Konuşalım, başkanlık meselesini de tartışalım, onların bir teklifi varsa onu da tartışalım. Ama artık şu anayasa yükünü omzumuzdan atalım" diye konuştu.

Diğer siyasi partilerin genel başkanlarına da "6 aylık bir süre tanıyalım" dediğini aktaran Başbakan Davutoğlu, onların da prensipte bunu kabul ettiğini, şimdi bu süreyi Komisyon'un tekrar konuşacağını belirtti.

Davutoğlu, 6 ay boyunca herkesin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Olmayacak diye başladığımız zaman zaten kendi kendini getiren bir kehanet haline dönüşür, olmaz. Bırakalım, olmaması halinde dahi şartları öyle olgunlaştıralım ki 'Bu ülkede, anayasa yapılamaz' gibi bir kanaat oluşmasın. Bazıları bu ülkede anayasa yapılamayacağını ispat etmeye çalışıyor. Bizim, sivil otoritenin, halkın seçtiği Meclis'in bir anayasa yapabileceğine inancımızı korumamız ve bunu gösterebilmemiz lazım. Ben, 'Bu olmazsa ne olur?' konuşmasını şimdiden yapanların bu komisyon çalışmalarını sabote etmekte olduklarını görmelerini istiyorum."

"Türkiye'nin kaybedecek vakti yok"

Erken seçimin olmayacağını daha önceden söylediğini hatırlatan Davutoğlu, "baskın seçim" tabirinin de doğru ve etik olmadığını kaydetti.

Davutoğlu, halkın normal şartlarda kullanmayacağı bir tercihin, baskın olarak elde edilmeye çalışıldığı takdirde halk tarafından ters tepki verileceğine işaret etti. Şu anda halkın kendilerine yüzde 49,5 oy verdiğini ve cumhuriyet tarihindeki en fazla seçmen desteğine sahip parti olduklarını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ben, tekrar halkın huzuruna gidip, 'Bize yeteri kadar destek vermediniz, bir daha deneyelim' demeyi doğru bulmam. Önce halkın bizden beklentilerini yerine getiririz. Biz, 'Reform hükümetiyiz' demişiz. Reformları tamamlamadan halkın huzuruna tekrar gidiyoruz. Bu doğru olur mu? Ayrıca yurt dışında yüzlerce yatırımcıyla görüştüm. Oturup konuştuğunuzda en çok Türkiye'ye tekrar ilgi uyanmalarına sebep olan şey 1 Kasım seçimlerinde oluşan istikrar ortamı. Eğer 'yeni bir seçim' dediğiniz anda bütün bu yatırımcılar frene basar. Bütün bu yatırımcılar, 'Bu seçimin de neticesini görelim ondan sonra' der. Türkiye'nin ise kaybedecek vakti yok."

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009'da farklı sebeplerle seçimi erkene almak isteyenlere karşı söylediği, "Bunu dile getirmek bile ihanettir" sözlerini anımsattı.

Şimdi herkesin kendi işine yoğunlaşması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Anayasa Uzlaşma Komisyonun da kendi işini yapmasına fırsat vermemiz lazım. Bizim de kamuoyumuzu anayasa konusunda bilgilendirmemiz lazım. Yapacağımız iş bu" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement