Başbakan Davutoğlu'dan 'Yargı Reformu' Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu'dan 'Yargı Reformu' Açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni bir yargı reformu stratejisi hazırlıyoruz.

09.04.2015 17:06

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni bir yargı reformu stratejisi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Seçim beyannamesinde bunları bir kısmı yer alacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV özel yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Balyoz Davası'nın sonuçlanmasının ardından mağdurlarla bir araya gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Ben her bir vatandaşımla bir araya gelirim. Bir davada mağdur olup olmaması, bizi savunup savunmaması da gerekmez. Oturup sohbet edebiliriz. Hukuki süreç devam eden bir süreç. Türkiye'de güç kullanmak isteyenlerin kontrol etmek istedikleri şey hukuk olmuştur. Bugün bu paralel yapının yaptığı bir iştir. Burada önemli olan, yargının hani tuz kokarsa şeyi vardır ya, yargı sistemin tuzudur. Kokuyu yok edecek odur ama maalesef Türkiye'de şu veya bu kesim, şu veya bu gerekçeyle yargıyı denetim altına almaya çalışırsa biz bu denetim ortadan kalksın diye 2010 referandumuyla bir kişi bir oy sistemini getirdik ki HSYK'da, herkes bir şekilde sisteme dahil olsun. Yeni bir yargı reformu stratejisi hazırlıyoruz, önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Seçim beyannamesinde bunları bir kısmı yer alacak. Yargıyı mutlaka bu tür konjonktürel müdahalelerin dışında tutmak lazım" dedi.

"ANAYASA SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA ARTIK EKLEKTİK DÜŞÜNMEMİZ LAZIM"

Davutoğlu, "Bir daha şu veya bu şekilde askeri yöntemler, polis üzerinden güç kullanarak siyaset egemenlik altına alınmaması için yargının önce 'evet hükümetten veya yürütmeden bağımsız olması lazım', ama herhangi bir başka etkiden de bağımsız olması lazım. Gerçek yargı mensuplarından oluşması lazım. Anayasa söz konusu olduğunda artık eklektik düşünmememiz lazım. Eklektik düşündüğümüz için anayasayı küçük küçük şeylerle yamadık. Bir sonuca varamadık. Baştan itibaren sistemin bütünün soğukkanlı bir biçimde ideolojik kutuplaşmaya varmadan hep beraber oturup konuşalım. Ümit ederiz yeni Meclis temsil kabiliyeti bu anlamda yüksek bir Meclis olur" diye konuştu.

3 DÖNEM KURALI

3 dönem kuralı nedeniyle kabine üyelerinin bazılarının milletvekili aday listelerinde yer almamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Yanımızdan ayrılmıyorlar, koltuklarsa esas olan koltuklar yan yana durur ama kişiler esas ise kişiler o koltuklarda olsalar da yan yanadır, olmasalar da yan yanadır. Bülent Bey, Ali Bey...Bu makamlara bağlı kurulmuş ilişkiler değil ki birbirimizden ayrı olalım. Ne ayrı oluruz ne ben kendimi yalnız hissederim. 3 dönemle ilgili ne senaryolar çizildi, 'Kırıldılar'. Hiç ayrılan kopan oldu mu? Bence bu 3 dönemlik arkadaşlarımızın hepsi bir ahlak abidesi sınavı verdiler. CHP'de en ufak bir kaymanın nasıl kırılmalara yol açtığını ne tür tweetler atıldığını, bir anda nasıl savrulduklarını gördünüz. Olmaması bu mayanın sağlamlığını gösterir" diye konuştu.

"AKİL İNSAN ANLAMINDA EN YAKIM DOSTLARIM OLARAK DEVAM EDECEKLER"

Davutoğlu, "4 yıl içinde benim en fazla güvendiğim, akıllarına başvurduğum, akil insan anlamında en yakın dostlarım olarak devam edecekler" diyen Davutoğlu, "Bir mekanizmayla bunları değerlendirebilir miyim? Bu da olabilir. Önümüzde AK Parti olağan kongresi var. AK Parti olağan kongrede MYK, MKYK içinde yer alabilirler. Başka mekanizmalarla devrede olurlar ama kesinlikle süreçten düşmeyecekler" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu'dan 'Yargı Reformu' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement