Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Açıklaması

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olursam, bu halkımızla meydanlarda bir araya gelmeyeceğim anlamına gelmez. Cumhurbaşkanı olarak da, yine halkımızla meydanlarda bir araya gelinebilir” dedi.

05.08.2014 05:06

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olursam, bu halkımızla meydanlarda bir araya gelmeyeceğim anlamına gelmez. Cumhurbaşkanı olarak da, yine halkımızla meydanlarda bir araya gelinebilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal 24'te, gündeme ve Cumhurbaşkanı seçimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

"SİYASETTE, ÇIRAKLIĞI DA, KALFALIĞI DA USTALIĞI DA YAŞADIM"

Bugüne kadar halkın bizzat kendi iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanlarının ülkeyi yönetmediğini belirten Erdoğan, "Seçim sistemlerindeki gelişmelere baktığınız zaman; bildiğiniz gibi ilçe başkanlığı seçim adaylığından tutun, il belediye başkanlığı seçim adaylığına, milletvekili seçim adaylığı ve en sonunda ;Cumhurbaşkanlığı seçim adaylığında bulunuyoruz… Siyasetin içerisinde yaklaşık 40 yıllık bir geçmişim var. Siyasette, çıraklığı da, kalfalığı da ustalığı da yaşadım. Siyaseti, bir insan yönetme sanatı olarak ele aldığınız zaman; bu seçimin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bugüne kadar, halkın bizzat kendi iradesiyle seçtiği Cumhurbaşkanları ülkeyi yönetmedi. Geçmişte daha çok ihtilaller sonrasında işbaşına getirilen Cumhurbaşkanları vardı. Ama Allah rahmet eylesin, Turgut beyle bir süreç başladı; onu da vekiller seçti. Daha sonra tabii Süleyman beyin seçimi var, ondan sonra da Abdullah beyin seçimi var; Abdullah beyi de engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Karşımıza malum 367 garabeti çıkardılar. Fakat, millet adayına sahip çıktı. Şimdi iş çok farklı… O seçimlerde yüzde 47 ile erken seçim yaparak tekrar seçimi kazanmamız vardı. Ama arkasından da referanduma gittik. Referandumda da yüzde 69 gibi yüksek bir oyla halkın Cumhurbaşkanı'nı seçme kararını çıkardık. Burada bir taraftan Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek, parlamentosunu halk oluşturacak; dolayısıyla halkın kendi seçtikleri halkı yönetecek. İlk defa Cumhurbaşkanını halk seçeceği için, bu Pazar günü çok çok büyük bir önem ifade ediyor" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI OLARAK DA HALKIMIZLA MEYDANLARDA BİR ARAYA GELEBİLİRİM"

Doğup büyüdüğü şehir olan İstanbul'a övgüler yağdıran Başbakan Erdoğan, halkın alışveriş yaptığı mekanlarda düzenlenen yürüyüşlerin, mitinglerin özgürlükle bağdaşmadığını kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Doğup Büyüdüğüm şehir İstanbul… Sevgililer sevgilisinin övgüsüne mazhar olmuş bir şehir İstanbul… İstanbul bir başka… Maalesef, İstanbul'da yaşayanlar İstanbul'un hakkını tam veremediler. İnsanların şehirler üzerinde hakkı olduğu gibi şehirlerin de insanlar üzerinde bir hakkı vardır. İstanbul hakikaten, benim sevgim, aşkım, her şeyim… Çünkü 4 buçuk sene İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Belediye Başkanlığı yıllarımda da, İstanbul'da ilçe belediye başkanı arkadaşlarımla beraber kimsenin girmediği yerlere biz girdik. 1994'te İstanbul'u ciddi anlamda değiştirmeye başladık. 'İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasında 2 tane meydan yapalım' dedik. ve 'kim miting yapacaksa bu meydanlarda yapsın' dedik. Söyleyecek sözü olan gelsin oralarda söylesin. İlla, 'Taksim de Taksim, İlla Kadıköy de Kadıköy, illa Tandoğan da Tandoğan' olmaz. Yani huzur içinde gel burada istediğini söyle. Bundan kimse zarar görmesin. Valilik size nereyi tahsis ettiyse orada yapın. Ama düşünün; halkın alışveriş yaptığı merkezlerde yürüyüş yapıyorlar. Siz, özgürlüğü 'her yeri istediğim gibi kullanırım' tanımıyla tanımlayamazsınız. Siz İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yaptığınız zaman, İstiklal Caddesi'nde alışveriş yapan halka saygısızlık yapıyorsunuz. Oradaki esnafların cam, çerçeve her şey indiriliyor, oradaki insanlar alışveriş yapamıyor… Bunlar, özgürlük adına yapılamaz. Belediye başkanı arkadaşlarımızla da görüştüm, inşallah bu meydanların daha küçükleri ilçelerin belli yerlerine de yapılacak. Aynı şekilde, başta büyükşehirler olmak üzere başka vilayetlerde de yapılacak. İstanbul'daki bu mitingimizde, inşallah halk bize Cumhurbaşkanlığı görevini verirse; Başbakan olarak halkımla bu son görüşmemiz oldu. Ama bu, Cumhurbaşkanı olarak da halkımızla meydanlarda bir araya gelmeyeceğim anlamına gelmiyor. Cumhurbaşkanı olarak da, yine halkımızla meydanlarda bir araya gelinebilir."

Başbakan Erdoğan, son mitinglere aile üyeleriyle birlikte katılmasıyla ilgili sorulan bir soruya, "Bazen ben onları, bazen de onlar beni motive ediyor. Onlar, bu havaları iyi teneffüs etsinler ki; yarınları iyi görsünler. 'Biz dedemle beraber, şu meydandaydık, İstanbul halkıyla şöyle bütünleştik…' Büyüdükleri zaman anlatacakları hatıralar bunlar. Bu hatıraları bizim onların sermaye hanesine yazdırmamız lazım" diye cevap verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement