Başbakan Yardımcısı Arınç - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Arınç

Başbakan Yardımcısı Arınç

''Bugün seçilecek genel başkan ve başbakanın 2015'ten sonra da güçlü bir şekilde geldiği takdirde devam etmesi doğrudur, ama bir yıllık deneme süresi var.'' ''Bu bir yılık deneme süresinde partiyi nasıl sevk ve idare edeceği, hükümeti nasıl yöneteceği, karşılaşacağı güçlüklere karşı partiyi nasıl başarılı.

12.08.2014 14:02

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,  "Bugün seçilecek genel başkan ve başbakanın 2015'ten sonra da güçlü bir şekilde geldiği takdirde devam etmesi doğrudur, ama bir yıllık deneme süresi var. Bu bir yılık deneme süresinde partiyi nasıl sevk ve idare edeceği, hükümeti nasıl yöneteceği, karşılaşacağı güçlüklere karşı partiyi nasıl başarılı kılacağını bir görmekte de fayda var. Dolayısıyla 2015 seçimleri öncesinde yeniden bir değerlendirme yapmaya ihtiyaç olabilir" ifadelerini kullandı.

Arınç, A Haber canlı yayınında cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını ve süreci değerlendirdi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Genel Başkan olacak kişinin aynı zamanda Başbakan da olacağını anımsatan Arınç, bunun iyi bir tercih olduğunu ancak bir kısıtlama olduğunu söyledi. Genel Başkan olacak kişinin Başbakan olmaması durumunda başka şeylerin hesaba gereceğini anlatan Arınç, şöyle devam etti:

"Peki bu kişi bu önümüzdeki seçimlere kadar mı genel başkan ve başbakan  olacak? Yoksa ondan sonra da devam edecek mi? Belki tercihen bugün seçilecek genel başkan ve başbakanın 2015'ten sonra da güçlü bir şekilde geldiği takdirde devam etmesi doğrudur, ama bir yıllık deneme süresi var. Bu bir yılık deneme süresinde partiyi nasıl sevk ve idare edeceği, hükümeti nasıl yöneteceği, karşılaşacağı güçlüklere karşı partiyi nasıl başarılı kılacağını bir görmekte de fayda var. Dolayısıyla 2015 seçimleri öncesinde yeniden bir değerlendirme yapmaya ihtiyaç olabilir. Yani 2015 seçimine giderken, kitleleri yürütebilecek, harekete geçirebilecek, karizmasıyla, gücüyle yeni bir genel başkan ihtiyacı doğduğu takdirde biz dinamik partiyiz, yeniden olağanüstü kongreye gideriz ama bunun bir tek şartı var; o zaman bugün genel başkan ve başbakan olacak kişinin 2015'te üç dönem kuralına takılacak insanlardan da olması mümkündür. Yani 2015'e kadar bugünkü genel başkan ve başbakanımızın meseleyi bir götürsün demesiyle birlikte, bu 70 kişinin içerisinden de genel başkan ve başbakan adayı seçilmesi mümkün olabilir, olmalıdır. 'Yok bugün seçilecek genel başkan ve başbakan bundan sonra 2015'te dahil ta 2019'a kadar devam edecek derseniz, 3 dönem içerisinde kalanları saf dışı etmiş olursunuz. Bu bir tercihtir ama bu tercihin çok doğru olmadığını düşünüyorum."

-"Performansı ölçmede yarar var"

Değerlendirmeleri 2015'te tekrar gözden geçirmek üzere yapmada fayda olduğunu belirten Arınç, Türkiye'de her gün üç defa gündemin değiştiğini, bunun suni ve yapay gündemlerin yanı sıra, dinamik yapı ve bulunduğu bölge ve iç yapısından da kaynaklandığını söyledi. Arınç, konuşmasına şöyle devam etti:

"27 Ağustos'ta seçilecek genel başkanımızın ve daha sonra başbakan olacak kişinin hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan, ne üç dönem kuralına takılacaklar için ne de üç döneme kadarki konular içerisinde, mevcut kadrolarımız içerisinden seçilmesinde ben  isabet görürüm. Bu bir yıllık deneme. Yani deneme o şahıs için hoş olmayan bir tabirse bundan vazgeçebilirim. Ama bir başbakanlığının ve genel başkanlığının en azından 2015 seçimlerine kadar performansını ölçmemizde fayda var. Performans kriterleri bizde önemlidir. Ne yaptı, ne yapmadı, nasıl yaptı, niçin yapamadı, geldiğimiz nokta nedir? Biz her gün enflasyon hesabı, tüketici fiyatları endeksi. Bunları yaptığımıza göre, bütün bunları da bir başbakan için elbette yapacağız, yapmalıyız. Bunu Tayyip Erdoğan için yapmaya zaten gerek yoktu, grafik hep yukarıya doğru yükseliyordu, seçim başarısı, ekonomik başarı, toplumsal başarı hep onun hanesine yazılıyordu. Ama şimdi ondan sonra gelecekler için bence performansın ölçülmesinde yarar var."

Kendilerinin AK Parti olarak 2015'te iktidar olmaya mecbur ve mahkum olduklarını ifade eden Arınç, böyle bir iktidar değişikliğinin Türkiye'nin aleyhine olacağını, başlayan işleri yarıda bırakacağını, tekrar koalisyon dönemine dönülürse bunun Türkiye'ye çok şey kaybettireceğini kaydetti.

Arınç, "2023'e kadar hedeflerimize ulaşmanın tek yolu 2015'te bizim tekrar iktidar olmamıza bağlı" dedi.

"Sizin aklınızdan kim geçiyor, en azından bir profil çizmeniz mümkün mü?" sorusu üzerine Arınç, "Çok konuşuldu, bir genel başkan olması, iyi bir başbakan olması, iyi yöneticilik kabiliyeti, buna artı artı şunları da koyabiliriz. Ama 'puzzle'ları bir araya getirdiğimiz zaman bir fotoğraf çıkacaksa onu da yapmayım ben, çünkü ismi geçenlerinden birisi de bensem, böyle bir şey yaptığım zaman farklı anlaşılır. AK Parti tabanı kimi istediğini çok iyi bilecektir ve ben bunu sayın genel başkanımıza söyleyecekleri, sunacakları kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

-"Milletvekilliği süresini 5 yıla çıkarmak lazım"

Yazılı basında kendisinin bazı başbakan ve genel başkan adaylarına karşı olduğu yönünde iddiaların bulunduğunun belirtilmesi üzerine Arınç, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

"Alınan oy oranı Sayın Başbakanın, kendisinden sonra gelecek olan ismi tercih etmesinde etkili olur mu" şeklindeki soru üzerine Arınç, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti. Arınç, "Yani 55-56'ların üzerinde oy almış bir cumhurbaşkanı partisini, bu rüzgarda 2015'i beklemeden hazır fırsat eldeyken, üç ay içerisinde bir seçime götürmesinin faydalı mı zararlı mı olacağı konusu tartışılabilirdi. Ama aldığı oy oranının kendisinden sonraki şahsı belirleme konusunda bir kıstas veya veri olacağını zannetmiyorum" görüşüne yer verdi.

Genel seçimlerin 2015'te yaz dönemine rastlaması nedeniyle, erken seçim olmadan, bir iki ay öne çekilmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine Arınç, her sene seçim yapıldığını, bu seçimleri bir senenin içerisine koymakta fayda olduğunu, halkın, partilerin, parlamentonun yorulduğunu söyledi.

"Yeni bir anayasa yapıldığı takdirde bence milletvekilliği süresini 4 yıldan tekrar 5 yıla çıkarmak lazım" diyen Arınç, 2019'da zaten bütün seçimlerin bir yılın içerisinde olacağını, onu bekleyerek, ondan sonraki süreci de tekrar aynı yılın içerisinde getirecek bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Haziranın tam anlamıyla bir yaz ayı olmadığına işaret eden Arınç, 2011 yılında katılım oranının yüzde 87'i bulduğunu, bunun da yüksek bir oran olduğunu dile getirdi.

-"Yurt dışı beni çok şaşırttı"

Cumhurbaşkanı seçimlerinde yurt dışındaki katılım oranını da eleştiren Arınç, "Mesela yurt dışı beni  çok şaşırttı, ilk defa oy kullanma hakkına sahip oldular, çok az. Bu hakkı niye verdik diye kendi kendime düşünüyorum. 2,5-3 milyona yakın seçmenden 400-500 bin kişi oy kullandı. Bu çok az. Neler yaptık halbuki, yeter ki onların oy hakkı olsun diye. Hatta onlar da 'bizim oy hakkımız yeterli değil, bizi buradan milletvekili yapacak düzenleme yapın' dediler. Bu katılım oranıyla  kusura bakmayın. Bizim yaptığımız hiçbir şeye yaramadı. Siz sandığa gitmediniz" şeklinde konuştu.

Yurt dışındaki seçmenlerin 'YSK burada kabahatlidir, randevu sistemi diye bir sistem çıkardı, biz de o yüzden gitmedik' yönünde söylemlerini hatırlatan Arınç, randevulu sistemde bazı yanlışlıkların olduğunu ancak bunun 2,5 milyonluk bir kitlenin 2 milyonunun oy kullanmamasını affettirmeyeceğini söyledi.

-Anayasa değişikliği

"Pazar günkü siyaset aritmetiği sizce 2015 genel seçimlerinde Anayasa'yı tek başına değiştirebileceğiniz bir çoğunluğa müsaade eder mi? " şeklindeki soru üzerine Arınç, halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı göreve başlayacağına göre, buna uygun bir Anayasa değişikliği yapılmasının zaruri olduğunu bildirdi. Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi 1982 Anayasası kendi içinde bile o kadar muğlak ki, o kadar yoruma müsait ki, biz seçilen cumhurbaşkanının göreve ne zaman başlayacağını bile ancak yorum suretiyle bulabiliyoruz. Maddeler arasındaki çelişkilerden ancak içtihat yoluyla kurtulabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz, bugün içinde bulunduğumuz sistem. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Ama Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanının yetkilerini kullandıracağız. Bu çelişkiyi yenebilecek  tek şey yeni sivil, çağdaş bir Anayasa'nın yapılmasıdır. Bu dönemde muvaffak olamadık, sebepleri de belli. Önümüzdeki seçimde 'Ya bize 367'yi verin' diyeceğiz. 'Biz Anayasa yapacağız' diyeceğiz. Bize 367 vermedi de 330'un üstünü verdi, referandum yapacağız ve halka götüreceğiz. Esasen 367'nin üzerinde bile yapsak tekrar referanduma sunma düşüncemizi ben taşıyorum hala. ' Anayasa'yı halk yapsın' diyeceğiz. Meclisin yaptığını beğenip beğenmediğini de referandumla göstersin. Bu benim şahsi düşüncem, o zaman ne kadar gerçekleşir bilemem. Ama 330'un üzerinde zaten referandum yapma mecburiyetimiz var. ve inanıyorum ki halkımız bize bu çoğunluğu verecek."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Arınç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement