Başkan Çakmak, Düzce'nin Sorunlarını Bakana Aktardı - Son Dakika
Yerel

Başkan Çakmak, Düzce'nin Sorunlarını Bakana Aktardı

Başkan Çakmak, Düzce\'nin Sorunlarını Bakana Aktardı

MÜSİAD 86. Genel İdare Kurulu, MÜSİAD Van Şubesinin ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımı ile gerçekleştirildi.

09.06.2014 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MÜSİAD 86. Genel İdare Kurulu, MÜSİAD Van Şubesinin ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıya katılan MÜSİAD Düzce Şube Bakanı İsmail Çakmak, Düzce'nin sorunlarını ve çözüm önerileri konusunda sunum yaparak bakana aktardı.

MÜSİAD Van Şubesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen MÜSİAD 86. Genel İdare Kururlu Toplantısına MÜSİAD Düzce'de yoğun bir şekilde katıldı. Toplantıya başta MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak olmak üzere, Başkan Yardımcıları Tanju Acar, Ahmet Saydam, Üyelerden Davut Alemdar, Şenol Kurt, Ahmet Duman, Melik Efe ve Şube Müdürü Fatih Güngör katıldı.

BAKAN YAZICI'YA SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AKTARILDI.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Düzce'nin sorunları ve çözüm önerileri hakkında bir sunum gerçekleştiren Çakmak, "Dünyanın her yerine ihracat yapabilecek potansiyele sahip olan ilimizde; iç fındık, maya, hazır giyim, kereste, parke, kaplama, mobilya, silah sanayi, elyaflı boru ve levha mamulleri, otomotiv yan sanayi gibi sanayi ürünleri ihracatı yapılan başlıca ürünler arasında yer almaktadır. 2013 yılsonu itibarıyla ilimizde kayıtlı 412 Sanayi Sicil Belgeli işletme bulunmakta olup, bu işletmelerde yaklaşık 30 bin kişi istihdam edilmektedir. 2012 yılı itibariyle Türkiye'de birinci ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde Düzce'de 16 adet firma üretim yapmalarına rağmen Düzce'de Gümrük Müdürlüğü'nün olmaması sebebiyle Gümrük İşlemlerini İstanbul'da yapmakta ve buna bağlı olarak bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır. TÜİK veri tabanına göre ilimizde 2013 yılı ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında İhracat ta 201milyon TL, İthalatta ise 175 milyon TL gözükmektedir ancak imalatı Düzce'de olup Merkezi Düzce dışında bulunan firmalar bu hesaba dahil edildiğinde yaklaşık bu işlem hacmi 1,5 milyar dolar civarındadır. Düzce OSB'ye yakın Gümrük Müdürlüğünün olmaması sebebiyle, ihraç edilen ürünler İstanbul'daki gümrük ve gümrükleme alanlarının yoğunluğu sebebi ile sevki gecikmektedir. Bu da sanayicimize sorun olmakta; zaman kayıplarına ve maliyetin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca yeni teşvik yasasından yararlanmak üzere birçok fabrika ilimize gelmektedir. Düzce ilinde dış ticaret potansiyelinin arttığı ve ihracat rakamlarının hızla yükseldiği görülmektedir. Bu ihtiyaçtan dolayı Düzceliler, ilimizin Sanayicileri ve İşadamları acil olarak Düzce'ye Gümrük Müdürlüğü ve gümrükleme alanları kurulmasını sizden rica ediyor" dedi.

BAKAN YAZICI'DAN YEŞİL IŞIK

Bakan YAZICI "Düzce'nin bu talebinin farkındayız. Ancak Düzce iline 80 km mesafede Sakarya Gümrük Müdürlüğü, 117 km mesafede İzmit Gümrük Müdürlüğü, 124 km mesafede Derince Gümrük Müdürlüğü bulunmaktadır. Gümrük Müdürlüğünün Düzce'de kurulmasının devlete bir maliyet. Fakat Düzce ilinin 2013 dış ticaret rakamlarına bakıldığında 200 milyon dolar düzeyinde olduğunu ve bu rakamlar da ve bu rakamların üzerine çıkıldığında gerekli kadrolar oluşunca gümrük müdürlüğünün kurulabilecektir" dedi.

SEKTÖR KURULU VE ÜYE İLİŞKİLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Toplantının ikinci gününde gerçekleştirilen sektör kurulları ve üye ilişkileri toplantılarına katılım sağlandı. Sektör Kurulu Başkanları Toplantısına Başkan Yardımcısı Tanju Acar, Üye İlişkileri Başkanları Toplantısına Başkan Yardımcısı Ahmet Saydam katılım sağladı. Sektör Toplantılarında yer alan sektörel masa toplantılarında İnşaat sektör masasında Davut Alemdar, gıda ve tarım sektör masasında Tanju Acar, Şenol Kurt ve Melik Efe, tekstil ve deri sektör masasında ise Ahmet Duman sektörel masa toplantılarına katıldı.

VAN GEZİLDİ

Toplantıların dışında Van ilinin tarihi ve turistik yerlerine de geziler düzenlendi Gezilerde Muradiye Şelalesi, inci kefallerinin yumurtalarını bırakmak için gittikleri Balık Bendi, Van gölü üzerinde bulunan Akdamar Adası, Van Kedisi Müzesi ve Van Kalesini gezme fırsatı buldular. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Çakmak, Düzce'nin Sorunlarını Bakana Aktardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement