Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek'in "Sabırtaşı" oyunu ile modern dans gösterisi olarak sahneye taşınan "Cindirella", Ankaralı sanatseverlerle ilk kez buluşacak Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden, Tu¨rkiye'de "kemanı agˆlatan adam" olarak bilinen Farid Ferjad, konser verecek.

04.12.2014 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necip Fazıl Kısakürek'in "Sabırtaşı" oyunu ile modern dans gösterisi olarak sahneye taşınan "Cindirella" ilk kez başkentlilerle buluşacak.

Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden, Tu¨rkiye'de "kemanı agˆlatan adam" olarak bilinen Farid Ferjad, ATO Congresium'da konser verecek.

Cermodern'de, Meksika gravür sanatının babası Posada'nın ölümünün 100. yılı dolayısıyla "Posada-Ölüm Kapıyı Çalınca" sergisi açılacak.

Devlet Tiyatroları 19, Devlet Opera ve Balesi ise 6 eserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleştirecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, 6 ve 10 Aralık'ta izlenebilecek. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı eserde oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", hafta boyunca görülebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", bugün, yarın ve 6-7 Aralık'ta sahnelenecek. Eserde, Elizabeth dönemi İngilteresi'nde en görkemli çağını yaşayan Globe Tiyatrosu'ndaki olaylar ve William Shakespeare'in oyun yazmanın yanı sıra ilk kez sahneye çıkması konu ediliyor. Oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay gibi isimler rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün ve yarın temsil verecek. 6-12 yaşlarındaki seyirciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 7-10 Aralık'ta görülebilecek. "Kuaförde Bir Gün", 9-10 Aralık'ta sergilenecek.

Büyük Tiyatro:

"Hedda Gabler", yarın, 7-9 Aralık'ta sahne alacak. Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtıyor. Oyunda Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

William Shakespeare'in son dönem eserlerinden "Cymbeline", bugün, yarın, 6-7 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Eser, eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini anlatıyor. Boris Andrei Saviç'in yönettiği oyunun müzikleri Kemal Günüç, kostüm tasarımı Sardana Fedotova, dekor tasarımı ise Mikhael Egorov imzası taşıyor. Oyun 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" bugün, yarın, 9-10 Aralık'ta sanatseverlerle buluşacak.

Küçük Tiyatro

"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 6-7 Aralık'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını anlatıyor. Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıklarının ele alındığı "Yeşilçam", 9-10 Aralık'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi" ise 7 Aralık'ta görülebilecek.

Oda Tiyatrosu:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", hafta boyunca temsil verecek.

Stüdyo Sahne:

Necip Fazıl Kısakürek'i bir kez daha DT sahnesine taşıyan "Sabırtaşı", Ankara'da seyirciyle ilk kez buluşacak. Servet Aybar'ın sahneye taşıyacağı eser, platonik bir aşk hikayesini anlatıyor. Yarın akşam prömiyeri gerçekleştirilecek eser, 7 ve 9 Aralık'ta da izleyiciyle buluşacak.

Tatbikat Sahnesi:

"Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 9 ve 10 Aralık'ta tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Horoz Adam ve Korsan", 10 yaş üstü seyirciler için 7 Aralık'ta temsil verecek. "Bernarda Alba'nın Evi" ise bugün, 6 ve 10 Aralık'ta görülebilecek. Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreleri anlatıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", bugün, yarın ve 6 Aralık'ta izleyicileri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 7 Aralık'ta görülebilecek.

-Opera

Opera Sahnesi: Üç farklı müzik eserinin üç koregrafın yorumuyla şekillendiği üç perdelik  "Akdeniz Esintisi" balesi bugün seyirciyle buluşacak.

Modern Dans Topluğu, "Cindirella" eserinin Ankara prömiyerini 6 Aralık'ta sanatseverlerin beğenisine sunacak. Tek perdelik modern dans gösterisi, Anna Vita'nın koreografisi, Tülay Usta'nın kostüm ve Talat Ayhan'ın dekor tasarımıyla temsile çıkacak. Konusunu dilden dile nesillerdir anlatılan aynı adlı masaldan alan eserde Cindirella'yı Nazlı Dirin, prensi Kerem İnanç, üvey anneyi Hakan Odabaşı, üvey kızkardeşleri ise İlke Sayıner ve Beste Üstün canlandıracak.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 8 Aralık'ta izlenebilecek. Tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı Bizet'in ünlü "Carmen" operası ise 10 Aralık'ta görülebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları çocuk operası "Nasrettin Hoca", 7 Aralık'ta minik seyirciler için sahnelenecek.

Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan eseri "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 9 Aralık'ta izlenebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) bugün ve yarın Antonio Pirolli'nin şefliğinde sahne alacak. CSO Konser Salonu'ndaki programda, orkestraya Hüseyin Sermet "piyano" solisti olarak eşlik edecek. Konserde Mozart'ın "Piyano Konçertosu No.24 do minör K.491" ile Beethoven'in "2. Senfoni Op.36 Re Majör" eserleri seslendirilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), "Müziğin Sihirbazları: Beethoven & Dvorak" konseri ile 6 Aralık'ta izleyicisiyle buluşacak. Christian Vasquez'in şefliğindeki konserde, Julian Steckel "viyolonsel" solisti olarak sahneye çıkacak. Programda, Antonin Dvorak'ın "Viyolonsel Konçertosu, Si minör, Op.104" ve Beethoven'in "Senfoni No.6, Fa majör, Op.68 'Pastoral'" eserleri icra edilecek.

-Cermodern

Küratörlüğünü Mehmet Arslan Güven'in üstelendiği "Ankara'da; Fotoğraf, Fotoğrafçılar-II" sergisi hafta boyunca gezilebilecek.

Sanatçı Osman Dinç'in 1995'ten bu yana Ankara'da ürettiği heykellerin sergilendiği "Bir Dünya Hikayesi" 9 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

Meksika gravür sanatının yaratıcısı olarak kabul edilen Jose Gualdalupe Posada, ölümünün 100. yılında "Posada-Ölüm Kapıyı Çalınca" sergisiyle anılacak. Bugüne kadar pek çok ülkede sanatseverlerle buluşturulan sergi, başkentte 9 Aralık'tan itibaren kapılarını açacak.

-"Kemanı ağlatan adam"

Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden, Tu¨rkiye'de "kemanı agˆlatan adam" olarak bilinen Farid Ferjad, yarın ATO Congresium'da konser verecek.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kültür Söyleşileri kapsamında bu hafta, Türk televizyon ve sinemasına pek çok eser kazandıran yapımcı Osman Sınav konuk olacak. Katılımın ücretsiz olduğu "Hayal ve Strateji" konulu söyleşi, 10 Aralık'ta saat 16.00'da gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement