Batman Barosu Valiliğe Dava Açtı - Son Dakika
Yerel

Batman Barosu Valiliğe Dava Açtı

Batman Barosu Valiliğe Dava Açtı

Batman Barosu adına Baro Başkanı Av. Ahmet Sevim, Valiliği mahkemeye verdi.

05.03.2015 07:37

Batman Barosu adına Baro Başkanı Av. Ahmet Sevim, bir süre önce açıklanan 3 ayrı yeni toplantı ve gösteri yürüyüşleri güzergahları ile ilgili Batman valiliği hakkında dava açtı.

Batman Valiliği tarafından bir süre önce alınan kararla yeni toplantı ve gösteri alanları ve güzergahlar açıklanmıştı.

Ancak Batman Barosu, sözkonusu toplantıya katıldıklarını ancak görüş belirtmelerine rağmen tutanağa kaydedilmediği belirtilerek Batman valiliğine dava açtı.

Baro Adına Başkan Ahmet Sevim adına açılan davanın ardından valilik internet sitesine yüklenen sözkonusu karar metninin kaldırıldığı belirtildi.

Baro Başkanı Av. Ahmet Sevim, Batman Valiliğinin aldığı sözkonusu kararın çeşitli sakıncalar doğuracağını belirterek, "2911 Sayılı Kanun'un 6. Maddesi'nde sayılan kurumların görüşü sözlü bir şekilde alınıp tutanağa bağlanmamıştır. Bu durum Kanunun amacına aykırıdır. Görüş alınması bu kurumların görüşlerinin dikkate alınması anlamında getirilen bir düzenlemedir, yoksa madde metninden kurumların görüşü alındıktan sonra Valilik Makamı'na görüşlerden bağımsız kararlar alma hakkı anlamı çıkmamaktadır. Bu nedenlerle gerek toplantıda kurumların görüşlerinin bir tutanağa bağlanmaması ve gerekse de toplantıda dile getirilen görüşlerin dikkate alınmadan Valilik Makamı tarafından bir işlem tesis edilmesi nedeniyle işbu kararın iptali gerekmektedir. Batman Valiliği tarafından alınan kararlara uymamanın müeyyidesi 2911 Sayılı Kanun'un 23. Maddesi uyarınca gösteri ve yürüyüşün kanuna aykırı olması sonucunu doğurmakta, bu nedenle de aynı Kanun'un 28 vd. maddeleri uyarınca ilgililer hakkında hapis cezası gündeme gelmektedir. Bu durum ise Anayasanın 7. maddesindeki "Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez" hükmüne de aykırıdır. Batman Valiliği'nin yukarıda anılan kararı yurttaşların toplanma özgürlüğünü kısıtlayan bir niteliğe sahiptir. Kamu düzeni gerekçesi altında demokratik bir toplumun değerleri olan ifade ve toplanma özgürlüğünün kısıtlanması taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. Zira bu karara uymayan yurttaşlara hapis istemli ceza davaları açılacaktır" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman Barosu Valiliğe Dava Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement