Batman'da Kıl Çadırlardaki Göçerlerin Kar Çilesi - Son Dakika
Güncel

Batman'da Kıl Çadırlardaki Göçerlerin Kar Çilesi

Batman\'da Kıl Çadırlardaki Göçerlerin Kar Çilesi

Batman'da kıl çadırlardaki göçerlerin kar çilesi Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA) - HAKKARİ ve Siirt'in yaylalarından, sıcak diye geldikleri Batman merkez Demirbilek Köyü'ndeki kıl çadırlarına yerleşen göçerler, ani bastıran kar yağışıyla birlikte ne yapacaklarını şaşırdı.

01.01.2016 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'da kıl çadırlardaki göçerlerin kar çilesi

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA) - HAKKARİ ve Siirt'in yaylalarından, sıcak diye geldikleri Batman merkez Demirbilek Köyü'ndeki kıl çadırlarına yerleşen göçerler, ani bastıran kar yağışıyla birlikte ne yapacaklarını şaşırdı. Yem ve arpa fiyatlarının ikiye katlandığını belirten göçerler, kar yağışının kendilerine çile, yem satıcılarına ise bayram olduğunu söyledi.

İlkbahar mevsimine kadar kaldıkları Batman'ın Demirbilek Köyü'ne yerleşen 10 göçer aile, kar yağışıyla birlikte sürülerine yem ve saman bulmakta güçlük çektiklerini söyledi. Geçen ay Hakkari'nin Berçelan yaylasından sıcak bölgeye geldiklerini belirten Ahmet Kaptan şöyle dedi:

"İlk kez bu bölgede bu kadar kar yağışına tanık oluyoruz. Kar yağışıyla birlikte samanın kilosu 70 kuruş, arpanın kilosu ise 80 kuruşu geçti. Böyle giderse yem fiyatları daha da artacak. Stoklarımızdaki yem ve saman sınırlı. Kar yağışı nedeniyle sürülerimizi otlatacak alan bulamıyoruz. Ne zamana kadar dayanacağız bilemiyoruz."

10 BİN KÜÇÜKBAŞ

Yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvandan oluşan sürüye sahip olduklarını belirten Kaptan şöyle devam etti:

"Geçen yıl bereketli bir hasat dönemi olduğu için saman ucuzdu. Samanın tonunu 50 liradan aldık. 2015'in son gününde bölgede etkisini gösteren kar, tüm hesaplarımızı alt üst etti. Şimdiden saman stoğu yapan üreticilerle pazarlık halindeyiz. Saman tonunun da 75 ile 100 liraya çıkması, bizi kara kara düşündürüyor. Kar birilerine bayram, bize ise çile oldu. Şimdiden karakışı nasıl geçireceğimizi, kara kara düşünüyoruz. Çoluk çocuk kıl çadırındayız, yakacak sıkıntımız var."

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman'da Kıl Çadırlardaki Göçerlerin Kar Çilesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement