Bebek Ölümlerinin Faturası İdarecilere Kesildi! - Son Dakika
Güncel

Bebek Ölümlerinin Faturası İdarecilere Kesildi!

Bebek Ölümlerinin Faturası İdarecilere Kesildi!

Şanlıurfa'da bebek ölümleri ile ilgili haberin ardından Gazete İpekyol'un şikayet edildiği yargı, gazetenin haberini haklı buldu.

22.05.2015 11:14

Her yıl iç savaşın sürdüğü Suriye'den daha fazla bebek ölümünün gerçekleştiği Şanlıurfa'da, bu yüzden idareciler ve aile hekimleri birbirlerini suçluyordu. Müfettiş raporunun sonucunda İl Halk Sağlığı Müdürü, iki yardımcısı ve iki şube müdürü görevinden alındı. Aile Hekimleri Derneği'nin Gazete İpekyol'u şikayete gittiği mahkeme ise, bebek ölümlerinin sorgulandığı haberi haklı buldu.

Şanlıurfa'da her yıl 900'u aşkın bebek ve 10'dan fazla anne hayatını kaybediyor. Bebek ve anne sağlığını takip eden asıl sorumlu kurum ise İl Halk Sağlığı Müdürlükleri. Bu kurumda ise idareciler aile hekimlerini, aile hekimleri de sistemi ve çalışma koşullarını şikayet ediyordu. Bebek ve anne ölümlerini 12 kasım 2014'de "Anne ve bebek ölümleri koltuk gölgesinde kaldı!" başlıklı manşetiyle gündeme taşıyan Gazete İpekyol, sorumluların bu konuda ciddi tedbirler almak ve bunu tartışmak yerine; doktorların "işini", idarecilerin de "makamlarını" kaybetmeme mücadelesi verdiğini yazmıştı. Haberde, bazı aile hekimlerinin sorumluluğunda olan bölgelerde anne veya bebeklerin ölmesi üzerine kendisini kurtarmak veya aklamak için 15-49 yaş kadın izlemi yapmış gibi gösterip resmi belge üzerinde sahtekarlık yaptığını geçmişti. Bunun asıl sebeplerinden birisinin aile hekimlerine bu işten dolayı ek ödeme yapılamaması belirtilmişti. Aile Hekimleri Federasyonu ve Şanlıurfa Aile Hekimliği Derneği Gazete İpekyol'a yönelik sanal ve sosyal ortamlarda adeta karalama kampanyası düzenlerken bir yandan da haberin yalanlanması için tekzip talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme ise, tekzip taleplerini reddetmişti.

MAHKEME TEKZİP TALEBİNİ REDDETTİ

Şanlıurfa Aile Hekimliği Derneği'nin tekzip başvurusu yaptığı Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Hakimliği; "Haberin basın kanunun 3'üncü maddesinin ihlali mahiyetinde olmadığı, bu sebeple talebin basın kanununun 14'üncü maddesi uyarınca kabule şayan görülmediğinden talebin reddine" hükmetti.

BEŞ YETİKİLİ GÖREVDEN ALINDI

Bu arada Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'ndan gelen müfettişlerin de raporlarını tamamladıkları anlaşıldı. Rapor sonucunda ise İl Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, müdür yardımcıları Mustafa Ağar, Deniz Utku Altun ile Aile Hekimliği İzleme Değerlendirme Şube Müdürü Seher Kutlu ve Pelin Serin Cihanbeyli görevlerinden alındı. Rapor, 10 martta imzaya sunuldu ancak 26 marta kadar bekletildi. Şanlıurfa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne ise geçen ay bildirildi. Görevden alınan Koyuncu, müfettiş raporuna göre değil de öncesinde AK Parti'den milletvekili aday adaylığı için istifa etmesi sonucu yerine Dr. Mehmet Yaşar Şimşek atanmıştı. Görevden alınan yetkililerin bir kısmı il dışına atanırken bir kısmı da aile hekimi olarak göreve başladı.

'BUNDAN BÖYLE YANLIŞA KARIŞMAMAK LAZIM'

Görevden alınan idarecilerden bazıları, aile hekimlerinin 15-49 yaş kadın izlemi yapmadıkları veya usulsüz yaptıkları için mücadele verdiklerini, ancak müfettiş raporuna göre bu usulsüzlükleri yapanların değil, buna karşı mücadele veren kendilerinin görevden alındığını kaydederek, bunun bir haksızlık olduğunu öne sürdü. Raporla birlikte "Yetkililere adeta bırakın karışmayın, usulsüzlük mü yapılıyor, bebek ölümü mü oluyor, ortada siz yanarsınız" denmek istendiğini belirtti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bebek Ölümlerinin Faturası İdarecilere Kesildi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement