BEÜ'de "Cemil Meriç'te Doğu Batı Kavramı" Konferansı - Son Dakika
Yerel

BEÜ'de "Cemil Meriç'te Doğu Batı Kavramı" Konferansı

BEÜ, Hizan Meslek Yüksek Okulu tarafından "Cemil Meriç'te Doğu Batı Kavramı" konulu konferans düzenlendi.

20.12.2013 16:36  Güncelleme: 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Hizan Meslek Yüksek Okulu tarafından " Cemil Meriç'te Doğu Batı Kavramı" konulu konferans düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonunda düzenlenen konferansta konuşan Araştırma Görevlisi Tülay Gencer, Cemil Meriç'in Türk toplumunda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Meriç'in kendini bir fikir işçisi olarak nitelendirdiğini ifade eden Gencer, şöyle konuştu:

"Meriç, bir geçiş döneminin insanıdır. O hem Osmanlı hem de Cumhuriyete tanıklık etmiştir. Meriç çocukluğunda arkadaşları tarafından dışlandığı için kendini kitaplara verir. Kitaplar onun için sırdaş ve arkadaş olur. Kendisinin tabiriyle kitaplar onun için bir liman olur. Bu durum Cemil Meriç'i, Cemil Meriç yapan temel etkenlerden biridir. Meriç hayatı boyunca merak etmeyi, incelemeyi ve sürekli fikir üretmeyi kendine vazife bilmiş bir şahsiyettir. Bu onun için hayatın olmazsa olması olmuştur. Bundan dolayı Meriç sürekli okuyan ve düşünen bir fikir işçisidir."

Meriç'in gözlerini kaybetmesine rağmen okumayı bırakmadığını belirten Gencer, Meriç'in kendini Batıda sosyalizme doğuda ise İslama yakın gördüğünü kaydetti.

Gencer, "Meriç okumalarında önce batıya yönelir ve özellikle Fransız düşüncesini anlamaya çalışır. Meriç 1960'lı yıllardan sonra yönünü doğuya çevirir ve İslam'ı okumaya ve anlamaya çalışır. Meriç kendini batıda sosyalizme yakın görürken, doğuda da İslam'a yakın görmektedir. Meriç, sosyalizmin birçok özelliğini İslam'da görmektedir" dedi.

Soru ve cevapla devam eden konferans, Doç. Dr. Ayhan Yılmaz'ın Araştırma Görevlisi Tülay Gencer'e plaket vermesiyle son buldu. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel BEÜ'de 'Cemil Meriç'te Doğu Batı Kavramı' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement