Bilge Krala Ölümünün 11. Yıl Dönümünde Anlamlı Ödül - Son Dakika
Güncel

Bilge Krala Ölümünün 11. Yıl Dönümünde Anlamlı Ödül

Bilge Krala Ölümünün 11. Yıl Dönümünde Anlamlı Ödül

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna'nın kurucusu ünlü Osmanlı devlet adamı İsabey İshakoviç adına verilen ödüle layık görüldü.

19.10.2014 22:47  Güncelleme: 07:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna'nın kurucusu Osmanlı devlet adamı İsabey İshakoviç (İshakoğlu İsa Bey) adına bu yıl 10'uncu verilen ödüle layık görüldü.

Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıldönümünün kutlandığı 2012'de, Cumhurbaşkanı (dönemin başbakanı) Recep Tayyip Erdoğan'a verilen ödül, Bosna'daki çok kültürlülük, barış ve istikrara yaptığı katkılar dolayısıyla, ölümünün 11. yıldönümünde Aliya İzzetbegoviç'e verildi.

Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törene Aliya İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Ödül Komitesi Başkanı Amel Sulyoviç, Ödül Komitesi üyesi Lyubomir Berberoviç ve çok sayıda ilgili katıldı.

Bağımsız 23 akademisyenden oluşan Ödül Komitesinin Başkanı Amel Sulyoviç törende yaptığı konuşmada, "Çalışmalarımız esnasında gördük ki rahmetli Aliya İzzetbegoviç kendi toplumunda, kendi ülkesinde çok fazla ödül alamadı. Bu ödülü Aliya'ya vermekle toplumumuz da kendisini daha iyi hissedecek. Aliya asla yaptıklarından dolayı övülmeyi sevmezdi. Onun gibi insanların başarılarını bizim verdiğimiz ödüller değil, arkalarında bıraktıkları izler gösterir" diye konuştu.

Aliya İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç ise babasının vefat ettiği 2003 yılından bu yana geçen zamanın, insanlardaki kendisine karşı samimi duyguları pekiştirdiğini düşündüğünü söyledi.

Berberoviç, "Bazen insanların yaptıkları zaman içinde değer kaybeder, babamın vefatından bu yana geçen zaman onun yaptıklarını sadece pekiştirdi, ortaya çıkardı. Babamın yaptıklarına değer veren, onun iyiliğini gören bütün insanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İzzetbegoviç'e verilen ödül Saraybosna'da bulunan "Aliya İzzetbegoviç" Müzesi'nde korunacak.

İsabey İshakoviç kimdir

Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi İsabey İshakoviç, başkent Saraybosna'nın kurucusu olarak tarihe geçti. İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra halen Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu olarak biliniyor.

İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa etti.

Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsabey İshakoviç'in, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde yer alan ve mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan birine defnedildiği düşünülüyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bilge Krala Ölümünün 11. Yıl Dönümünde Anlamlı Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement